Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Pause fra hverdagen
Del artikkelen med venner og kolleger

Psykoterapeut og sosionom Nevander-Friström gir tips til hvordan man skal takle stress, noe hver tiende danske ofte er. Samtidig jobber vi bort fritiden vår.

 

En hektisk hverdag leder til stress og sykdom. Sosionom og psykoterapeut Lena Nevander-Friström har kommet opp med noen tips til hvordan man kan takle stress i hverdagen. Nye undersøkelser viser nemlig at hver tiende danske ofte er stresset, og at vi jobber bort fritiden vår.

 

- Uten pauser og hvile for å hente oss inn igjen overlever vi ikke, sier Nevander-Friström til det svenske nettstedet ledarna.se. Hun jobber til daglig blant annet med lederutvikling, og er en svært populær foredragsholder, både i Sverige og i Norge. Nå snakker hun stadig mer om nødvendigheten av pauser når hun foredrar om den viktige balansen i tilværelsen.

 

Normalen er å ”spare” pauser til ferien. Men ifølge psykoterapeuten trenger man ikke ferie hvis man lærer seg å hvile hver dag. I dagens hverdag er det vanlig å beundre de som stresser, som sover fire timer i døgnet, og jobber resten.

 

Psykoterapeutens tips

 

Hennes råd er å kjenne etter og finne ut når man trenger en pause. Det viktigste er å virkelig ta en pause, og at man gjør det hver dag.

 

Her er hennes tips om hvor du kan finne pausene i tilværelsen:

- Gjør de «nødvendige ondene» om til nødvendige pauser.

- Bli liggende et kvarter i sengen om morgenen.

- Planlegg pauser. Skriv dem inn i kalenderen.

- Ta gjerne en pause i stillhet for å lytte til svar.

- Dra litt for tidlig til et møte, ha tid til overs til å stresse ned i bilen før møtet.

- Forsøk å sove minst åtte timer per natt.

- Skaff deg en liten pute el. l til å legge over øynene slik at du hvile hvor som helst.

 

Stressede dansker

 

Danske Statens Institut for Folkesundhed (SIF) har nylig lagt fram en rapport om at hver tiende danske ofte føler seg stresset. I undersøkelsesrapporten fikk deltagerne spørsmålet ”Føler du deg stresset i din hverdag?” 8,7 % svarte at de ofte følte seg stresset, 33,5 % svarte at de av og til var stresset, mens 57,6 sa at de nesten aldri var det.

 

Det skal legges til at det er sagt i debatten som går i Danmark om stress, at 10-12 % av danske arbeidere så ofte blir stresset, at de mener det kan være et problem. Dette tallet samsvarer rimelig godt med de ca 9 % som man fant i SIFs undersøkelse, fordi i denne undersøkelsen, hadde man også tatt med personer som var 65 år og oppover, hvor bare en liten andel noen gang var stresset.

 

Fritiden går bort i jobb

 

Slik det er nå, jobber vi i tillegg bort fritiden vår. En av tre yrkesaktive jobber mer enn 40 timer i uka, og de som er opptatt av karriere har de lengste arbeidsdagene. Dette viser en MMI-undersøkelse av 940 arbeidstagere gjort for Dagbladet. En tredjedel bruker mellom 41 og 50 timer på jobben i uka, mens 5 % jobber mer enn 50 timer per uke.

 

Arbeidslivsforsker Øystein Gullvåg Holter mener at de reelle tallene nok er høyere.

 

(5.2 2007)


Legg til kommentar

24. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?