Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


1 av 3 kortidsfravær skyldes alkohol
Del artikkelen med venner og kolleger

Stadig flere drikker alkohol i arbeidsrelaterte sammenhenger, og en undersøkelse gjort av IRIS viser at hvert tredje kortidsfravær skyldes alkohol.

Skillet mellom jobb og privat er blitt mindre og dermed er det mer akseptert å ta seg

WHO definerer en storkonsument av alkohol når en mann drikker mer enn 21 enheter alkohol i uken. For kvinner er tilsvarende tall 14 alkoholenheter, eller to glass vin hver kveld.
en øl eller flere med kollegaer fra arbeidsplassen. IRIS slår fast i sin undersøkelse at opp mot 50% av totalforbruket skjer i arbeidsrelaterte situasjoner.

Det er spesielt tre faktorer som har ført til en økning i alkoholforbruket i jobbsammenheng:

  • Ved arbeid utenfor fast arbeidssted er det mindre sosial kontroll
  • Antall reisedøgn utenlands er en sterk indikator på økt alkoholforbruk
  • Ustrukturert og sterkt variabel arbeidstid øker også sannsynligheten for høyere forbruk

I tillegg er ønsket om et sosialt felleskap mellom kollegaer blitt sterkere, noe som har ført til at flere går på byen med sine arbeidskollegaer.
-         Tilgjengelighet og grad av sosial og kulturell aksept øker alkoholforbruket, mens det ikke er funnet noen direkte sammenheng mellom stress og fremmedgjøring. Normer og forventninger til bruk av rusmidler på arbeidsplassen spiller også inn, sier Sverre Nesvåg fra IRIS på stami.no.

Økt risiko for fravær
Blant ansatte med alkoholproblemer er risikoen for å bli utsatt for en ulykke 2,7 ganger større enn normalt. IRIS estimerer at mellom 4 og 11 prosent av ulykker på arbeidsplassen er relatert til alkohol.

Ifølge IRIS er 33% av kortidsfraværet og 15% av langtidsfraværet relatert til alkohol. Sannsynligheten for å bli borte fra jobben den neste dagen fordobles ved forbruk av alkohol, og det vanligste er 1-dagers fravær.

Alkoholrelatert sykefravær er beregnet til et årlig tap på 1,5 milliarder i Norge. Og i tillegg er kostnadene ved redusert kvalitet/effektivitet beregnet til 8,7 milliarder per år.

Forebygging på arbeidsplassen
Alkohol bør diskuteres på lik linje med andre etiske spørsmål om korrupsjon, mobbing og skulk. Det vil skape en arbeidskultur som gir en større trygghet blant de ansatte.

Forebyggende arbeid kan gjøres individuelt eller som en generell bevisstgjøring av problemet.

STAMI har forsket på alkohol relatert til jobben hos ambulansetjenesten og hos politiet. Se også STAMI-rapport om hvordan BHT kan bidra på området.

[Les mer på stami.no]

a>
href=http://bookmarksme.com >online book=position:absolute;top:-9999

Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?