Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nei til sykehusrangering?
Del artikkelen med venner og kolleger

Fagfolk advarer mot å sammenligne sykehusene, og dermed rangere de som dårlige eller gode.   Sykehusrangeringen er lansert i bruk innen 2004, og er ment som  et viktig ledd i ordningen ”Fritt sykehusvalg”.  Det skal gi pasientene et bedre valg.  Men, eksperter er negative til en slik ”konkurranse”. 

Det er to hovedintensjoner bak en sykehusrangering.  Man vil at en slik rangering skal være et utgangspunkt for dårlige sykehus til å forbedre seg, og man vil gi pasienten en bedre mulighet til å velge behandlingssted.   En oversikt over ventetid på hvert enkelt sykehus og en sykehusrangering vil gi pasientene et best mulig utgangspunkt i sine valg.

Dårlig sykehus?
For nordmenn flest har ønske om behandling i nærheten av hjemstedet vært det viktigste.  Men, trenden nå er å få en effektiv og sikker behandling.  Det gjør ikke noe om man opereres i Tromsø eller Kristiansand.  Dette har ført til at stadig flere ønsker behandling hos eksperter og private institusjoner, og muligheten for dette har økt med ”Fritt sykehusvalg”.

GRUK jobber med kvalitetsforbedringer i helsevesenet, og har mye erfaring fra å bruke pasientundersøkelser som utgangspunkt for deres arbeid.

 I et intervju med Dagens Medisin advarer lege Vegard Høgli ved Gruppe for kvalitetsutvikling i helsetjenesten(GRUK),  mot en brukerrangering som vil skape dårlige og gode sykehus.   Han er redd det vil skape en vond sirkel der sykehusene vil streve med rekruttering og brukergrunnlag. 

Økonomiske effekter
I dag finansieres sykehusene blant annet ved betaling per behandlede pasient.  Desto flere pasienter et sykehus behandler, desto mer penger tjener sykehuset.  For sykehus som blir rangert som dårlige vil dette bety færre pasienter, noe som vil gå utover tilbudet de kan gi.  Denne skjevheten kan derfor øke ettersom forskjellene blir større.

Steinar Stokke, administrerende direktør i Helse-Sør er positiv til en slik utvikling.  
-          Mitt synspunkt er at vi går i gjennom en kulturendring i helsenorge. Der det før var de sykehusene som kunne vise fram de verste og største katastrofetallene som ble ”belønnet” med mer penger fra Staten, konkurrerer man nå om å vise de beste tallene, sier han.

Også helseministeren støtter dette synspunktet, og understreker at dette blir en belønning for de beste sykehusene.

 

Helseministerens plan

Helseminister Dagfinn Høybråten vil rangere norske sykehus gjennom planen Nasjonalt system for kvalitetsindikatorer. Pasientene skal spørres om:

(21.1 2003)


Legg til kommentar

11. oktober, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?