Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tren deg smartere
Del artikkelen med venner og kolleger

I disse tider er det mange som i tråd med nyttårsforsettene sine trener bort bilringer så svetten siler. Kroppen vår får virkelig kjørt seg, men er det noen som tenker på å trene hjernen? Tidligere trodde man at man ble født med et visst antall hjerneceller som skulle holde livet ut, men i dag vet forskerne bedre. Du kan faktisk trene deg smartere.

Muligheter for påfyll
Tidligere trodde man at de hjernecellene man er født med skulle vare livet ut, uten muligheter for påfyll av nye. Alkohol, kraftig risting på hodet, eller selv det å nikke en fotball kunne føre til at man mistet hjerneceller for evig og alltid, trodde vi. Men heldigvis er det håp, ny forskning viser at nye hjerneceller dannes gjennom hele livet. Forskerne har visst at dette har skjedd hos dyr, men det er først i de senere år at det er fastslått at hjerneceller også hos mennesker fornyes hele livet. En hjerne som brukes blir altså stadig bedre, men stikkordet er hjernetrim, hjernen må brukes for at nye hjerneceller skal dannes.

-           Muligheten for vekst er uomtvistelig tilstede, hvis du gjødsler riktig. Det gjør du ved å bruke hjernen, være aktiv og lære nytt. Å pensjonere hjernen er det verste du gjør, sier professor Terje Sagvolden ved Fysiologisk Institutt på Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Hjerneforskning i skuddet
Interessen for hjerneforsking har økt voldsomt de siste årene, både i Norge og i utlandet. På den årlige internasjonale forskningskongressen om nevrovitenskap er det nå over 30000 deltakere mot 10000 bare for ti år siden. I Norge er antallet hjerneforskere og antall grupper og miljøer som jobber med hjerneforskning også økt kraftig.

Kunnskap gir håp
De nye kunnskapene forskerne stadig tilegner seg om hjernen og hvordan den fungerer gir grunn til optimisme. Jo mer forskerne forstår om hvordan ting rører seg i topplokket vårt jo bedre medisiner og terapier er det mulig å lage. På sikt er håpet at det skal være mulig å forbygge sykdommer som Parkinson og Alzheimer, eller i det minste å redusere symptomene og de negative virkningene disse sykdommene har.

Treningstips
Hvis noen skulle ønske å trappe ned på den fysiske treningen å øke den mentale, så har ekspertene følgende treningstips;

·          Vær nysgjerrig, lær noe nytt og annerledes. Det er ikke så nøye hva.
·          Konsentrer deg om én ting om gangen.
·          Interesse og motivasjon gjør det lettere å lære.
·          Jo mer du forstår av det nye jo mer tent blir du.
·          Prøv også å vedlikeholde/ friske opp gamle kunnskaper.
·          Samtaler og diskusjoner virker stimulerende.
·          Et knep for å huske, for eksempel navn, er å assosiere det med noe eller noen du kjenner fra før.
·          Langvarig stress som gjør det maktesløs/defensiv kan føre til varige hjerneskader.
·          Inntak av antioksidanter, og bruk av mestringsteknikker kan redusere eller forebygge hjernestress.
·          Lag en liste over problemer og tenkelige løsninger. Velg ut et punkt av gangen som du prøver å gjøre noe med.
·          Følelsen av å mestre er god medisin for hjernen.
·     &n


Legg til kommentar

28. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?