Jukser seg til helsejobb
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Falske sykepleiere, leger og psykologer er et økende problem i Norge. Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) tror ikke de klarer å avsløre alle.
- Svindlerne kan deles inn i to grupper: Amatører og profesjonelle. Dessverre klarer vi nok bare å avsløre amatørene, sier Per Haugum, direktør i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) til Dagsavisen.
Ikke alle blir tatt
Ifølge SAFHs årsrapport prøver stadig flere å svindle seg til jobb i det norske helsevesenet ved å forfalske vitnemål og arbeidsattester. Og ikke alle blir tatt.
- Vi klarer ikke å avsløre dem som har kjøpt et falskt dokument som ser ekte ut. Vi vet ikke hvor mange dette gjelder, men er temmelig sikre på at noen av dem kan ha lurt oss og da også fått jobb i norsk helsevesen, sier Haugum til avisen.
Både nordmenn og utlendinger har forsøkt å jukse seg til jobb. Autorisasjonskontoret har liten kontroll på utdanningsinstitusjoner utenfor Europa.
”Marster i psykologi”
En norsk kvinne påsto i fjor at hun var psykolog. Hun sendte en søknad om autorisasjon til SAFH og la ved diplom fra Universitetet i Newcastle med graden Master of science in psychology. Men hun gjorde en feil som forhindret at hun fikk praktisere på pasienter. Hun stavet master med en r for mye: Marster.
- Da ringte alarmklokkene hos oss. Vi tok kontakt med universitetet i Newcastle som bekreftet at de aldri hadde utstedt dokumentet. Vi politianmeldte forholdet, noe vi alltid gjør i slike saker, sier Haugum til Dagsavisen.
I EØS-området jobbes det nå med å få til et bedre samarbeid mellom medlemslandene for nettopp å forhindre at ukvalifisert personell skal kunne praktisere i helsevesenet. Haugum skal lede denne arbeidsgruppen.
(28.2 2007)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|