Mindre tid på jobben
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Nordmenn har aldri jobbet mindre. I følge Statistisk Sentralbyrå har den gjennomsnittlige arbeidstiden sunket med en tredel siden krigen.
Jevn økning
Siden 2. verdenskrig har det blitt stadig flere nordmenn. Det er omtrent 50 prosent flere mennesker her til lands enn i 1946, og sysselsettingen har økt i enda større takt. Mens det var 1,4 millioner sysselsatte i 1946 økte tallet til 2,4 millioner i 2006. Det er en økning på 70 prosent. Den eneste perioden da sysselsettingen sank var mellom 1988 og 1992, da konjunkturnedgangen førte til en drastisk økning i arbeidsledigheten.
Mindre tid
Tiden hver person bruker på arbeid har derimot sunket kraftig. I 2006 var utførte timeverk per person sunket med en tredjedel. Dette medfører at på tross av veksten i sysselsatte personer har antall timeverk produsert bare økt med 9 prosent.
Vekst i servicenæringen
Forklaringen ligger i at økningen i sysselsatte for det meste har foregått innenfor tjenesteytende virksomhet. Mens servicenæringen utgjorde 40 prosent i 1946, utgjorde den i 2006 hele 77 prosent. Primærnæringer som for eksempel landbruk har opplevd et drastisk fall. Mens nesten en tredjedel av befolkningen arbeidet innenfor det i området i 1946 arbeidet bare 3 prosent i den sektoren i 2006.
Tradisjonelt lengre arbeidstid
Arbeidstiden innen primærnæringen har også tradisjonelt sett vært lengre, og slik er det også i dag. Nedgangen i arbeidstimene per person har vært mindre i primærnæringen enn i andre næringer. Samtidig har gjennomsnittlig arbeidstid sunket sterkest innenfor servicenæringene. Servicenæringen er også den som benytter seg mest av deltidsansettelser, noe som også bidrar til å senke antall timer per person.
Flere reformer i arbeidslivet
Naturligvis er det ikke bare bransjevridningen som forklarer nedgangen i arbeidstid. Flere arbeidsreformer har bidratt til å senke den alminnelige arbeidstiden. Normalen har gått fra å være 48 timer arbeid per uke, og to uker ferie, til 5 uker og 37,5 timers arbeidsuke.
(2.3 2007)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|