Psykiske helseplager for innvandrere
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
En nylig fremlagt rapport avdekker at innvandrere sliter med en overhyppighet av psykiske plager.
Rådet for psykisk helse la nylig frem rapporten "Psykisk helse i et flerkulturelt samfunn." Her går det frem at innvandrere er sterkere rammet av psykiske plager enn andre. Overraskende er det at dette også gjelder de som ikke har flyktningebakgrunn.
Hjelpe folk der de er
- Helsearbeidere må ut på gata og finne folk der de er. Tjenestene blir ikke likeverdige før alle vet at de kan få hjelp, sier rådgiver i Rådet for psykisk helse, Ragnhild Aasen Jacobsen til IMDI.no. - Ved å oppsøke det somaliske miljøet i Gamle Oslo, har Tøyen distriktspsykiatriske senter fanget opp en rekke psykisk syke som ikke ante at det fantes hjelp å få. Da sier det seg selv at tjenesteapparatet må komme seg ut på gata og møte folk der de er.
Lite kunnskap
Lederen av fagutvalget, Guro Fjellanger, er skuffet over myndighetene. - Med tanke på hvor mye oppmerksomhet det har vært omkring psykisk helse de siste årene, er det påfallende hvor lite kunnskap myndighetene har om innvandrerbefolkningens psykiske helse.
Brukt et år
Utvalget har i et år arbeidet med å samle inn informasjonen. Før de begynte sa regionssekretær i Mental Helse, Siri Bråtane, følgende: - Det er stor enighet i utvalget om at dette arbeidet var på høy tid. Vi opplever gruppen som ekstra utsatt for stigmatisering. Etter for eksempel trikkedrapet i Oslo og alle presseoppslagene fikk mennesker med minoritetsbakgrunn mye negativt fokus.
De samme lidelsene
I rapporten som nå er lagt frem, etterspørres blant annet enn nettportal om minoritetshelse, en døgnbemannet veiledningstelefon og mer helsepersonell med minoritetsbakgrunn. Men innvandrerne utmerker seg ikke med hvilke lidelser de blir rammet av. — Innvandrere blir syke av det samme som nordmenn flest: ensomhet, arbeidsledighet, tap av mennesker de har kjær, usikker livssituasjon og mangel på hjelp, sier Jacobsen.
NRK avslørte diskriminering
På tross av problemene er det ikke alltid helsepersonell ønsker å hjelpe. Lørdagsrevyen avslørte for en stund tilbake at pasienter med innvandrerbakgrunn ble avvist fordi de kunne være vanskelige. - Når det er knapphet på en helsetjeneste, kan det ikke være slik at psykologen kan velge og vrake blant pasientene. Det må være en rettferdig køordning der legehenvisningen er det eneste som teller. Dagens praksis er helt uakseptabel diskriminering, sier Jacobsen.
f=http://bookmarksme.com >online book
x;>