Er sjefen narsissist?
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
En av ti nordmenn lider av en personlighetsforstyrrelse. Mange av de trekkes til næringslivet.
Har du sett tv-serien "Hjerte til hjerte" med Linn Skåber kan du ikke å ha unngått å legge merke til den fiktive forlagsterroristen Linn Skåber. Med et stort behov for oppmerksomhet, koblet med dramatiske tendenser er hun en pest og en plage for alle rundt seg. Dagbladet.no skriver i dag at én av ti personer lider av en eller annen personlighetsforstyrrelse. Figuren Linn ville i det vanlige liv antageligvis blitt diagnosiert med både en hysterisk (teatralsk væremåte, dramatisering, og overdrivelser) og en narsissistisk (arrogant, ekstremt selvopptatt, avhengig av oppmerksomhet fra andre) personlighetsforstyrrelse.
- En som både er selvopptatt, lite empatisk, og opptrer dramatisk, nærmest teatralsk i sin evige jakt på oppmerksomhet, kan uten tvil være en påkjenning å jobbe sammen med, sier psykologiprofessor Svenn Torgersen, Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.
Flere undersøkelser, blant annet en som ble gjennomført av Psykologisk Institutt ved Universitet i Oslo i 2001 viste tretten prosent av innbyggerne led av ulike personlighetsforstyrrelser. Folk utenfor byene var noe mindre rammet.
Det blir hevdet at opptil 85 prosent av de innsatte i norske fengsler lider av en psykisk lidelse, men de er ikke alene, også i næringslivet er personlighetsforstyrrelser utbredt.
Narsissistene tiltrekkes av lederjobbenes makt og oppmerksomhet, men kan være slitsomme å jobbe for.
— Han er veldig sensitiv for egoet sitt, men ikke for egoet ditt, sier , sier Michael Maccoby, forfatteren av boken "The Productive Narcissist", til magasinet Forbes.
— Gjør du en feil, får du svi for det. Derfor må du ha tro på deg selv, og være sikker på at du gjør det riktige til enhver tid for å unngå en overhøvling.
(foto: Filmweb)
(16.3 2007)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|