Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


12,1 % økning i lederlønninger
Del artikkelen med venner og kolleger

Ledere i aksjeselskaper med mer enn 25 ansatte, hadde en økning i lønn fra 2005 til 2006 på 12,1 %. Bjarne Håkon Hanssen er bekymret over den fortsatt sterke lønnsveksten.

 

- Jeg registrerer med bekymring og undring at det også i 2006 har vært en formidabel lederlønnsøkning. Jeg frykter at de siste tallene kan gi uheldige signaler inn i lønnsoppgjøret som nå har startet opp, men håper at partene er seg sitt ansvar bevisst og ikke lar seg påvirke av uansvarlig lederlønnsutvikling, sier statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

 

Statistisk Sentralbyrås lønnsstatistikk viser at ledere i aksjeselskaper med mer enn 25 ansatte, hadde en gjennomsnittlig lønn (inkludert opsjoner og naturalytelser) på drøyt 791 000 kroner i 2006. Det er en økning på 12,1 % fra året før. Samtidig kommer det til syne at ledere med mer enn 250 ansatte har hatt en økning på 20,3 %, og samlet sett hadde en gjennomsnittlig utbetaling på 1 689 000 kroner i 2006. 20,3 % utgjør nesten 300 000 kroners økning. I tillegg er det en ganske skjev fordeling; dette gjelder nemlig for 543 personer, 500 menn og 43 kvinner.

 

I overkant av 2,7 millioner personer av Norges befolkning mottok til sammen vel 710 milliarder kroner i lønn og honorarer fra arbeidsgiver. Per person var dette gjennomsnittlig 263 000 kroner, en økning på 5,7 % fra 2005.

 

Regjeringens tiltak

 

Regjeringen har gjennomført en del tiltak mot den sterke lederlønnsutviklingen. Først og fremst har de gjort endringer i allmennaksjeloven, og at statens representanter skal gå i mot opsjoner i selskaper der staten har eierandeler.

 

– Disse tiltakene er nylig satt i verk og har dessverre ikke kunnet påvirke lederlønnstallene for 2006. Tallene fra SSB og rapporten fra Agderforskning om lederlønn bekrefter behovet for en gjennomgang av lederlønnsutviklingen. Arbeids- og inkluderingsdepartementet vil innkalle partene til en konferanse om lederlønnsutviklingen, avslutter statsråd Bjarne Håkon Hanssen.

 

De høye lederlønningene sprer seg til mindre selskaper

 

Sjeføkonom i LO, Stein Reegård, mener det sterkeste og mest alvorlige trekket i lederlønningene nå, er at den overdrevne lønnsutviklingen nå har spredd seg fra de store selskapene nedover til de mindre. Det er urovekkende om grådighetskulturen nå har satt seg i lederskiktet mer generelt.

 

– Det er ikke uventet at topplederne i de store selskapene på nytt viser svært høye tall Selv om vi ikke har analysert bakgrunnen synes det ganske sikkert at børsoppgangen har bidratt til dette. Vi står imidlertid overfor ett av de mest syke trekk ved den moderne markedsøkonomien: Det at de på toppen kan høste urimelig mye av et resultat de mange med langt lavere inntekt i all hovedsak bidrar til. Det er gjort tiltak fra myndighetens side for å bremse utviklingen. Det er mulig hvis styrene våkner og aksjonærene blir mer aktive. De nye reglene skal begynne å virke allerede nå i vår. Det er grunn til å følge årsmøtene framover og se om de endrer adferd, sier han til FriFagbevegelse.no.

 

Lønnsutviklingen for ledere og vanlige lønnsmottakere:

(19.3 2007)

 

2005

2006

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?