Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Bruker mest på helse
Del artikkelen med venner og kolleger

Ferske tall fra Verdens Helseorganisasjon (WHO) viser at det offentlige helseforbruket i Norge er det høyeste i verden. I 2004 brukte det offentlige over 30.000 kroner per person.skriver Dagens Medisin på nett.

I 2004 brukte det offentlige Norge om lag 30.400 kr per person på helse. Det er en økning på 42 prosent siden 1999, da det offentlige brukte 21 400 helsekroner per person.

Fornøyd helsetopp
Statssekretær Rigmor Aasrud i Helse- og omsorgsdepartementet sier til Dagens Medisin at hun er fornøyd med at Norge er blant landene i verden som bruker mest på helse- og omsorg.
-          Tallene viser at Norge satser på å ha et stort, offentlig helsevesen, kommenterer hun

Aasrud peker på at helseomkostningene i et land som USA i stor grad er privatbetalt, i motsetning til i Norge. Regner man inn den privatfinansierte delen av helseutgiftene, bruker to land mer på helse enn oss, nemlig USA og Sveits.

Blant vestlige land har det offentlige forbruket av midler til helse økt jevnt siden år 2000. Men tallene viser at det norske forbruket står i en klasse for seg sammenlignet med andre vestlige land.

Ifølge Aasrud kommer økningen i helseomkostningene av endringer i behov og en sterk økonomi.
-          Økningen i forbruket speiler vel det behovet som har vært i befolkningen, blant annet at det blir flere eldre. I tillegg viser det at det er en velstandsøkning i Norge. Vi skal være glade for at økonomien tåler at vi bruker store penger på dette, sier hun.

På verdensbasis er bildet imidlertid ganske annet: Det ble det brukt 4280 kroner per person på helse i hele verden i 2004, med Burundi som det landet som brukte minst offentlige midler på hver innbyggers helse.

- Edruelig fordelingspolitikk
-          På alle slike statistikker der man slår sammen hele befolkningen er det viktig å se på hvordan pengene fordeles, noe som dessverre sjeldent er tilfelle. Men Norge har nok en mer edruelig fordelingspolitikk enn for eksempel USA, sier Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU til Mozon.no.


Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?