Forsøkene med sekstimersdag negative
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Resultatene fra forsøkene med sekstimersdag er i all hovedsak negative, mener Fafo-forsker Dag Olberg ved Institutt for arbeidslivs- og velferdsforskning.
Han har gått igjennom de studiene som finnes på forsøk med sekstimersdag.
- Resultatene fra forsøkene er i hovedsak negative når det gjelder de positive effektene man forventer å finne, bortsett fra at ansatte er fornøyd med kortere arbeidstid og høyere lønn.
Men arbeidsgiver hadde andre forventninger til resultatene, sier Olberg til Teknisk Ukeblad.
De fleste forsøkene på sekstimers arbeidsdag er gjort i offentlig og kommunal sektor, gjerne i pleie- og omsorgstjenester. Enkelte forsøk er gjort i privat sektor, men mange er ikke analysert, eller ennå ikke ferdig analysert.
Jobbe lenger
NHO er sterkt imot forsøk med sekstimersdag på grunn av behovet for arbeidskraft. Prosjektdirektør Kenneth Stien minner om at velferdsreformen og pensjonsreformen er basert på at folk skal jobbe lengre.
- Den demografiske utviklingen tilsier at vi trenger så mange hender og hoder som mulig i arbeidslivet framover. Da kan vi ikke redusere arbeidstiden. Innfører du sekstimersdag over hele fjøla, tar du ut 20 prosent av alle arbeidende timer. Da faller de store reformene vi står overfor sammen, sier Stien.
(11.4 2007)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|