Nattarbeid kan føre til brystkreft
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Sykepleier og statistiker Jenny-Anne Sigstad Lie har forsket på norske sykepleiere og kreft. Resultatene viser at det er en sammenheng mellom nattarbeid og tilfeller av brystkreft.
Økt risiko
Den nye undersøkelsen viser at kvinnelige sykepleiere i Norge har økt risiko for både brystkreft, eggstokkreft og enkelt typer hudkreft. Risikoen øker i takt med hvor mange år sykepleierne jobber nattvakter. De som har jobbet turnus med nattvakter i over 30 år, har doblet risiko når de blir målt mot kollegaene som jobber på dagtid. Sigtad Lie har gjort funnene under arbeidet med doktorgraden sin. Undersøkelsen ble gjennomført ved Kreftregisteret, og omfatter kvinnelige sykepleiere som er utdannet i perioden 1914 til 1980.
For lite melatonin
— Lyset gjør at kroppen ikke produserer så mye av hormonet melatonin som den ellers ville gjort. Det ser ut til at melatonin kan virke beskyttende mot kreft, forklarer sykepleier og statistiker Jenny-Anne Sigstad Lie til NRK. — Dessuten demper melatonin produksjonen av østrogen. Dette hormonet gir økt kreftfare hvis det produseres for mye av det, sier Sigstad Lie.
Andre vaner
Lie peker også på at forklaringen også kan ligge i at dagsarbeiderne har andre vaner når det kommer til kosthold, alkoholforbruk, fysisk aktivitet og bruk av p-piller.
Det er heller ikke bare kvinnene som kan ta skade av nattarbeid. Overraskende nok ble det derimot ikke påvist noen sammenheng mellom krefttilfeller og arbeid ved røntgenavdelinger og andre steder hvor sykepleierne kunne ha blitt utsatt for stråling.
Også for menn
— Mine resultater bekrefter funn som er tidligere gjort i lignende studier. En fersk japansk studie viste også at menn som jobber om natten hadde økt risiko for prostatakreft, sier Sigstad Lie.
(27.4 2007)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|