Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Oppfordrer til å ansette døve
Del artikkelen med venner og kolleger

Mange bedriftsledere vil oppleve det som anstrengende å ta til seg personer med en eller annen form for funksjonshemning. Men med god hjelp fra hjelpemiddelsentralen, har det gått knirkefritt med døve arbeidere hos Fatland Sandefjord.

 

Pølsemakerne hos Fatland Sandefjord AS, har i flere år tatt inn medarbeidere som er døve, og har kun positive erfaringer med det. I og med at det er så lite tilrettelegging som må til, oppfordrer bedriften andre til det samme.

 

Bedriften har nå nærmere 130 ansatte som holder produksjonen oppe for fullt. Blant de 130, er to ansatte døve. Siw Kristin Mathisen er pølsemaker og har jobbet hos Fatland i åtte år. I tillegg Olaf Letterud som jobber med å produsere kjøttpålegg. Han har vært i kjøttbransjen hele livet i forskjellige bedrifter, de siste tolv årene hos Fatland.

 

Ansett døve!

 

Produksjonssjef hos Fatland Sandefjord, Odd-Atle Dahl, mener det er viktig for bedriften å ta samfunnsansvar og jobbe etter intensjonene som IA-bedrift, og oppfordrer samtidig andre bedrifter på det sterkeste å ansette folk med funksjonsnedsettelser. Ansettelsene av Mathisen og Letterud skjedde lenge før IA-avtalen så dagens lys – og egentlig var ansettelsene nokså tilfeldige.

 

– Jeg hadde hørt at Olaf var ute etter ny jobb gjennom felles bekjente, og jeg visste at han var en erfaren mann i bransjen. At Olaf var døv gjorde meg litt skeptisk. Det var kanskje først og fremst en uvant tanke å ha døve personer blant oss.

 

Produksjonssjefen tok sjansen

 

- Etter å ha tenkt over saken bestemte vi oss for å innkalle Olaf til intervju. Han hadde med seg sønnen sin som tolk, likevel skrudde vi opp stemmene atskillige hakk – sikkert i et slags håp om at Olaf skulle høre oss. "Ikke rop", sa sønnen til Olaf da, "fattern hører ikke". Vi har ledd godt av episoden i ettertid!

 

Dahl erfarte raskt at Olaf leser utmerket på munnen og at han også kan bruke sin egen stemme.

 

- Skepsisen min var ubegrunnet, sier Dahl, og da Siw kom hit fra Fevang Kjøtt AS i Drammen var det naturlig for oss å forholde oss til døve.

 

Gratis for arbeidsgiver

 

Så tok i 2005 Fatland initiativ til kurs i tegnspråk for ansatte, og seks medarbeidere deltok. Bjørn Nystuen fra Voksenopplæringen i Sandefjord er tegnspråklærer og ledet kurset. På forhånd hadde Nystuen fått omvisning i produksjonen, og sammen med Mathisen og Letterud laget han nye tegn for maskiner og spesielle redskaper som det ikke fantes tegn for. Deltakerne lærte også tegn til bruk i daglig tale, tegn for matvarer osv.

 

- Kurset var utvilsomt et løft for kommunikasjonen, sier Nystuen. Han roser Fatland for initiativet og sier at slike kurs er gratis for arbeidsgiveren.

 

I tillegg fikk bedriften hjelp ved intervjuer med de to døve av tolk, som NAV stilte til disposisjon. Når Fatland har møter med de ansatte kommer det tegnspråktolk fra hjelpemiddelsentralen.

 

[Les mer i artikkel hos idébanken.org]

oks.com >books
oks.com >books=position:ab

Legg til kommentar

03. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?