Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ufaglærte mer stresset
Del artikkelen med venner og kolleger

Danske ufaglærte på det danske arbeidsmarkedet stresser mer enn lederne sine. Det viser en stresstest Analyse Danmark har gjort.

 

Hele 40 % av de ufaglærte har gitt tegn på så mange stressymptomer at det er på tide å gjøre noe med det, har man kommet fram til i en stresstest Analyse Danmark har gjort for Ugebrevet A4. Samtidig er det bare 18 % av lederne som er stresset.

 

Problemer stress fremstiller blant mennesker, er blant annet hodepine, hjertebank, konsentrasjonsproblemer, rastløshet, hukommelsessvikt, irritasjon, depresjon, angst, søvnproblemer, mangel på å ville ta initiativ og generelt økende bruk av alkohol og tobakk.

 

Ufaglærte søker ikke hjelp

 

Det er den danske stressforskeren Bo Netterstrøm som har utarbeidet testen, og han tror at de ufaglærte gjerne blir glemt i stressdebatten. Sjelden kommer det ufaglærte til ham på kontoret ved Stressklinikken på Hillersrød.


– De snakker om dette på en annen måte, og kommer ikke frem med sine problemer. De går til lege og får piller for hodepine og høyt blodtrykk, mens andre faggrupper tenker at dette må det vel gå an å gjøre noe med. Da går de til krig, og så kommer til meg, sier Netterstrøm til LO Ugebrev.

 

Det er mye det samme problemet i forskjellen mellom å førtidspensjonere seg for en mannlig LO-arbeider og en dansk FTF-arbeider. For LO-arbeideren kan det være verre å gi seg grunnet psykiske problemer enn en dårlig rygg.

 

31 % av allmennheten stresset

 

For hele arbeidsmarkedet er det nesten hver tredje, 31 %, som ifølge stresstesten har hatt symptomer på stress. Nok symptomer til at de burde få hjelp. Det tegner til at det danske arbeidsmarkedet er for stressende for den gemene danske arbeider. Thomas Milsted, som er leder for Center for Stress, kjenner igjen tilstanden, og mener det er flere ansatte enn ledere som lider med dette.

 

- Jeg har nettopp skrevet en bok om hva som gjør folk lykkelige, og det interessante er at jo lavere utdannelse, jo mer lykkelige er folk. Så det kan ligge et generelt mismot i forhold til tilværelsen hos de ufaglærte, som også gjør at de er lettere ofre for stress, krav og urimeligheter, sier han.

 

Ikke en gang miljøkonsulent Henrik Hansen i de ufaglærtes forbund, 3F, ser noe overraskende i de nye tallene. Han sier til ukebrevet at han lenge har irritert seg over at stressdebatten i Danmark stort sett handler om andre grupper enn dem som trenger det mest.

- Det er alltid morsommere å snakke og høre om folk med fine titler og spennende jobber, enn å bry seg om den alminnelige arbeidsmann eller kassadame, sier han.

Globaliseringen og risiko for utflagging er problemet

 

Hansen mener den globale konkurransen og risikoen for utflagging gjør at arbeidstempoet for de ufaglærte stadig blir høyere. Den samme konklusjonen drar stressekspert Thomas Milsted som også behandler stadig flere stressede dansker, og flere ansatte enn ledere.

 

- Hvis globaliseringen ender med å slå oss i hjel, handler det om å stå imot den. Man regner med at 5.000 vil dø av stress neste år. Organisering og arbeidsvilkår er ikke diktert av globaliseringen, men skapt av mennesker med holdninger. De kan endres med mer fokus på trivsel og velvære, sier han til LO Ugebrev.

 

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

[Les mer i artikkel hos LO Ugebrev]

=position:absolute;top:

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?