Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Passiv røyking
Del artikkelen med venner og kolleger

Verdens helseorganisasjons kreftforskningsinstitutt (IARC) slår fast i en undersøkelse at passiv røyking er kreftfremkallende.  I forbindelse med høringsmøte om røykfrie serveringsplasser, la både Den norske Lægeforeningen og Folkehelseinstituttet fram beviser, som støtter en innstramming i røyking på arbeidsplasser.

"Det kalles passiv eller ufrivillig røyking når en person puster i luft som er forurenset med tobakksrøyk. […] Ved passiv røyking utsettes man for de samme stoffene som ved aktiv røyking."
Kilde: Høringsdokumentet fra Helsedepartementet

Passiv røyking reduserer blodets evne til å transportere oksygen til hjerte. I tillegg øker passiv røyking blodplateaktiviteten, og kolesterolet endrer seg slik at risikoen for åreforkalking øker sterkt.   Dette øker sjansen for at en som er utsatt for passiv røyking på arbeidsplassen eller i hjemmet utvikler dødelige sykdommer, som kreft eller hjerteinfarkt. 

 

Risikoen for lungekreft viser seg i IARC sin undersøkelse å øke med 20 prosent for kvinner og 30 prosent for menn ved langvarig eksponering for passiv røyking.  Disse tallene øker i takt med eksponeringen.  Ikke-røykere som er utsettes for passiv røyking på arbeidsplassen har en økt risiko for lungekreft på 16 til 19 prosent.  IARC konkluderer derfor i sin rapport med at passiv røyking er årsaken til lungekreft hos ikke-røykere.

Høyt nikotinnivå
Undersøkelse gjort av Folkehelseinstituttet blant restauranter i Oslo, hadde alle for høy konsentrasjon av nikotin i lufta i den røykfrie sonen.  Selv om resultatene var bedre andre steder i Norge, viser det at dagens lover selv ikke verner mot ikke-røykende besøkende på serveringssteder.  Statens tobakksskaderåd har gjennomført en lignende undersøkelse og kommet fram til de samme resultatene.

Hadde man fulgt den norske lovgivningen slik den er i dag, der luften i røykfrie soner kun kan inneholde 1 mg/m3, ville 1 av 1000 ansatte utviklet en dødelig sykdom.  Amerikanske arbeidsmiljømyndigheter ser på alt over dette som et usunt og farlig arbeidsmiljø.  På engelske og irske barer er nikotinnivået så høyt at en av fem vil dø av hjerteinfarkt som følge av passiv røyking.  Det er ingen grunn til å tro at norske barer ikke har samme nivået.


Legeforeningen konkluderer med at en røykfri serveringsplass ikke bare verner serveringsansatte, men også virker forebyggende i forhold til rekrutteringen av nye røykere.


[Les mer hos Folkehelseinstituttet]
[Les mer hos Den norske Lægeforening]

oks.com >books
oks.com >booksoks.com >books=position:absolute;top:-9

Legg til kommentar

03. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?