Frilans døvetolker har ikke fått justert lønna si på 26 år, og legger derfor ned arbeidet, noe som går hardt ut over døve, døvblinde og hørselshemmede.
- Dersom honorarene ikke øker i statsbudsjett for neste år, legger vi ned arbeidet i ei uke, sa Liss-Nina Krag-Pedersen, leder i Tolkeforbundet til NRK Nett den 29.9.
Ikke har det skjedd noe heller, så dermed legger tolkerne ned arbeidet på ubestemt tid.
- De tar ikke oppdrag i dagene som kommer, men vil selvsagt tolke dersom liv eller helse står i fare, sier forbundsleder Anne Henriksen i Avyo mandag 8.10 til FriFagbevegelse.no. Ayyo er organisasjonen de fleste tolkene er organisert i.
Lønnstrinn i 1981
- I 1981 ble vi satt inn i det som var tilsvarende lønnstrinn 22. Den gangen ble vi sammenlignet med lærerne, bare for å bli plassert på et lønnstrinn. Men lærerne har jo gått fra oss for mange år siden, sier Britt Anita Hansen, leder av Hålogaland regionlag i Tolkeforbundet.
Lønnstrinn 22 tilsvarer vel 235 000 kroner i full stilling. Full arbeidsuke for en frilans døvetolk er 25 timers aktiv tolking.
- Vi har heller ikke noen minstetakst på oppdrag. Vi kan få oppdrag på en halvtime eller en time og bare få betalt for det, sier hun.
136 kroner i timen
- Vi får betalt for hver time vi tolker, men ikke for forberedelser og etterarbeid som grovt sett er halvparten av den faktiske tolketiden. Grunnsatsen er 204 kroner timen. Dersom vi legger til tiden som går med til forberedelser og etterarbeid, blir timebetalingen 136 kroner, ikke mye for en arbeidstaker med en treårig bachelorutdanning, kommenterte Krag-Pedersen.
I enkelte fylker utfører frilanstolkene 50 % av alle tolketjenester, og i Troms og Finnmark finnes det ikke fast ansatte tolker. På landsbasis er det mellom 200 og 250 tolker som jobber på frilansbasis.
[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]
[Les mer i artikkel hos NRK Nett]