Mange pasienter betaler for høy egenandel
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Leger bryter egenandelregler og tar langt mer i egenandel enn det regelverket tilsier. En nylig publisert rapport fra Sintef Unimed viser at hver femte pasient betaler for mye etter legebesøk. Undersøkelsen ble gjennomført fordi Rikstrygdeverket mottar et stadig økende antall klager fra pasienter som mener legene tar høyere betaling enn hva tariffen tilsier.
Tar ekstra betalt
Om du er syk og går til en lege med driftsavtale med kommunen, så risikerer du å måtte betale langt over tariffen – pluss det eventuelle prøver koster. Dette fremkommer i undersøkelsen som Sintef Unimed har gjort på oppdrag fra Rikstrygdeverket. Undersøkelsen ble satt i gang fordi Rikstrygdeverket jevnlig mottar meldinger fra pasienter som mener legene tar høyere betaling enn forutsatt.
Spørreundersøkelsen ble gjennomført blant 1272 pasienter i fylkene Akershus, Rogaland, Troms og Oslo og tendensen er lik i alle fylkene.
- Pasientene måtte ofte betale for ting som inngår i normaltariffen, for eksempel utskrivning av resepter, sier forsker Karl-Gerhard Hem ved Sintef Unimed.
Dette mener Sintef Unimed og Rikstrygdeverket at det i følge reglene åpenbart ikke er lov å kreve betaling for.
Hver femte betaler for mye
18 prosent av pasientene som var hos allmennlege, uten å ta blodprøve, betalte mer enn 110 kroner, som var tariffen da undersøkelsen ble gjennomført. I gjennomsnitt betalte pasientene 183 kroner – hele 66 prosent mer enn tariffen.
Det samme skjedde hos de pasientene som var hos en spesialist. 24 prosent betalte mer enn 193 kroner som var tariffen på undersøkelsestidspunktet. I gjennomsnitt betalte pasientene 221 kroner. Forskerne fant ingen forskjeller mellom de ulike fylkene som deltok i undersøkelsen.
Forsker Karl-Gerhard Hem ved Sintef Unimed understreker at anslagene over er konservative, fordi de ønsket å være på trygg grunn. Han mener tallene på pasienter som betaler for mye hos legen er høye;
- Hver femte pasient hos allmennlege betalte for mye. Det er hver femte pasient for mye.
- Dette må gjøres noe med
Legeforeningen sier at det er trist at slike ting forekommer, og at de dessverre har hørt om slike ting før. Legeforeningen har ved gjentatte anledninger tatt opp egenandelbestemmelsene med sine medlemmer.
- Vi minner dem om det i medlemsblader, tar det opp i kurs med tillitsvalgte. Vi tar det også opp med enkeltleger dersom vi får vite at noen muligens gjør feil. Hovedbudskapet er uansett at ikke alle leger følger reglene, og det må det gjøres noe med, sier president i Legeforeningen Hans Kristian Bakke.
EGENANDELER
Følgende egenandeler kan føres i egenandelskortet:
· En enkelt konsultasjon hos allmennlege koster i dag 114 kr.
· Dersom man kun er i kontakt med resepsjonen for legekontoret, er prisen 35 kr.
· Blodprøver/prøver som må sendes til eksternt laboratorium, koster 35 kr.
· Konsultasjon hos spesialist koster 200 kr.
Følgende egenandeler kan ikke føres i egenandelskortet:
· Særskilte prosedyrer der det kreves betaling for forbruksmateriell, f.eks. gynekologisk undersøkelse - 30 kr., EKG - 60 kr. eller kirurgiske inngrep - 90 kr.
· Legen har ikke anledning til å kreve ekstra penger for tilleggsmateriell for blodprøver, men mange gjør det likevel.
Kilde: Rikstrygdeverket
[Les mer på www.sintef.no]
oks.com >books
oks.com >books=position:absol