Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vi jobber mye gratis overtid
Del artikkelen med venner og kolleger

Over halvparten av norske lønnsmottakere jobber overtid ukentlig, og 30 % av all overtidsbetalingen tar de aldri betalt for.

 

Dette kommer fram i en analyse Infact har laget på oppdrag fra bemanningsfirmaet Xtra Personell. De har undersøkt nordmenns forhold til overtidsarbeid.

 

- På en god del arbeidsplasser, er det en uskrevet regel at du fyker ut dersom du ikke klarer å avansere innen et visst tidspunkt. Konkurranse mellom de enkelte medarbeiderne gjør at mange jobber ekstra, og ikke tør gå hjem først, sier administrerende dirktør Kristian Fæste i Xtra Personell til Adressa.no.

 

Infact har spurt 1500 yrkesaktive om hvor mye tid som går med til å utføre jobben. Ut fra denne utspørringen, kom det blant annet fram at mange jobber overtid på grunn av hjemmekontor og at man er tilgjengelig hele døgnet. Arbeidslivet er ikke lenger like fastsatt som tidligere - med timelister og fast arbeidstid.

 

Flest menn jobber overtid

 

Undersøkelsen sier at 30 % av all overtidsjobbing, tar vi aldri betalt for, og nesten alle - dvs 93,7 % - arbeidstakere jobber overtid.

 

I løpet av måneden jobber 70 % overtid minst en gang, men det er mest i etableringsfasen av en ny jobb at dette skjer. I aldersgruppen 25-39 år svarer 77 % av de jobber overtid minst en gang i måneden. I tillegg har byrået funnet at det er menn som jobber mest overtid. 65 % av mennene svarer at de jobber overtid ukentlig, mens bare 46 % av kvinnene gjør det samme.

 

Bransjen som topper overtidsarbeidet, er handel og butikk, med 55,4 % av overtidsarbeidet som er ulønnet. Så følger akademiske yrker (54 %), IT/teknisk/konsulent (43,1%) og barnehage/undervisning (40,8%).

 

De fleste er for glad i jobben sin

 

Et vanlig problem er også at lønnstakerne liker jobben sin så godt at de jobber uten å skrive timer. Mange føler også at de ikke rekker å få gjort alt de burde ha gjort, om de ”bare” jobber de timene de er satt til, som de får betalt for.

 

- I mange situasjoner er det ikke klart hvem som pålegger overtida - om det er sjefen eller oppdagsgiver, sier Sintef-seniorforsker Hans Torvatn til Adressa.no.

 

Det er størst oppslutning blant de unge som arbeider mer enn planlagt, og mest gratis. Over 60 % av alle mellom 25-29 år jobber overtid ukentlig. Samtidig skriver undersøkelsen at hele 11,7 % av disse jobber mellom 11-20 timer overtid hver uke, noe som skrider mot loven.

 

Loven sier

 

I Arbeidsmiljøloven står det om overtidsarbeid at antall timer overtid per uke ikke bør overskride 10 timer, og at overtidsarbeid i det hele tatt skal drøftes mellom arbeidsgiver og arbeidstakerens tillitsvalgte om hvor nødvendig det er.

 

Det skal videre i forhold til loven være ” et særlig og tidsavgrenset behov for det.”

 

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

[Les mer i artikkel hos Adressa.no]

oks.com >books
oks.com >booksx;> (19.11 2007)

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?