Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Store mørketall i antall jobbastmatilfeller
Del artikkelen med venner og kolleger

Hvert år blir det innrapport rundt hundre tilfeller av yrkesrelatert astma, nye undersøkelser viser at det riktige tallet kan være ti ganger så stort.
 
-           Situasjonen er grovt underrapportert. Det er grunn til å tro at vi burde fått melding om i hvert fall tusen tilfeller årlig, sier overlege Håkon Lasse Leira, som er overlege på Arbeidsmedisinsk avdeling på St. Olavs Hospital i Trondheim til Bergens Tidende.
Han bygger påstanden på statistikk fra Finland, som har best oversikt over arbeidsrelatert astma.
 
Ved nyoppdaget astma får en pasient astmamedisin, men ingen tenker på jobben. Sammenhengen kommer som regel først frem, når pasienten er blitt så dårlig at han eller hun må slutte i jobben. Istedenfor at folk blir omplassert eller tildelt nye arbeidsoppgaver, blir de gående i jobben til de blir kronisk syke.
-           Vi produserer kroniske astmatikere i stedet for å gjøre dem friske, sier Leira.
 
-           Aluminiumsindustrien har tatt problemet på alvor, og er flinkere enn noen andre til å registrere nye tilfeller. Men næringslivet for øvrig er enda verre stilt enn bakeriene. Bakerastma har vært kjent i hundrevis av år, men når en lærer eller sykepleier kommer til legen med astma, tenker ingen på at også denne typen jobber kan gi astma, sier Leira til BT.

Legg til kommentar

07. februar, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?