Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Forkjøla nok til å være hjemme fra jobb?
Del artikkelen med venner og kolleger

Har du vondt i hodet og lurer på om det er vondt nok til at du kan ta deg fri denne dagen? I de nordiske landene er det forskjell på hva som er gyldig fraværsgrunn.

 

Innbyggere i de nordiske landene - Danmark, Finland, Sverige, Norge og Island – er blitt spurt om hva de mener er god nok grunn til at det er greit å ringe sjefen og si du er syk. Tusen personer i hvert land ble intervjuet på oppdrag fra Nordiks Ministerråd.

 

Ut av dette har det kommet en rapport i tidskriftet ”Arbeidsliv i Norden”, hvor det er en stor sak om sykefravær og grunnen til at det er så stor forskjell mellom landene på området.

 

Stress okå

 

I Danmark er det greit å være hjemme hvis du er stressa. Eller hvis du har problemer i ekteskapet. Dette er de andre landene mer lunkne til.

 

En gyldig grunn til å holde senga, er forkjølelse med feber. 21 % syns det er greit, mens det bare er 9 % nordmenn som syns det samme om forkjølelse. Her kontrer dog svenskene oss, hvor 25 % mener forkjølelse er greit.

 

Finskene mener fyllesjuka betyr fravær

 

Når det gjelder mobbing eller at et familiemedlem trenger hjelp, er det greie regler. Det er nesten like akseptabelt som forkjølelse. Men det varierer en del mellom de kalde landene i nord.

 

Finnene og islendingene tror ikke mobbing eller stress på jobben kvalifiserer til sykefravær. Derimot mener folk i Finland at det er nærmest greit å være hjemme hvis du har vært på fylla kvelden før. 71 % fordømmer sykefravær på grunn av bakrus enn i det øvrige Norden, eksempelvis i Norge (86 %).

 

Det er også store variasjoner i synet på hvor lenge sykefraværet kan vare. Nordmenn og dansker mener 16 til 17 dager er godtakbart. Finner og islendinger mener maksimalt en ukes fravær går an.

 

Sverige på topp

 

Sverige topper sykefraværsstatistikken, tett fulgt av Norge, også i et europeisk perspektiv. Danmark, Finland og Island ligger mye lavere ned i tabellen.

 

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

a>
okmarksme.com >online bookx;> (17.1 2008)

Legg til kommentar

24. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?