Flere unge menn blir uføre
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Mens arbeidsledigheten i Norge øker, blir stadig flere unge menn uføretrygdete.
Professor i trygdeøkonomi, Kjell Vaage ved Universitetet i Bergen, finner det urovekkende at veksten i uføretrygdede under 30 år har steget med 6,7 prosent siste året. I følge NAV finnes det nå 10.096 uføremottakere under 30 år.
Flere på trygd
Ved utgangen av september i fjor mottok 331.493 personer uføreytelser i Norge. Tallet er 1,7 prosent høyere enn året før. 11 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år mottar nå uføreytelser. I 1976 var nivået på seks prosent.
Forskere mener at unge menn uten utdanning er mer utsatt for å havne utenfor arbeidsmarkedet enn tidligere. Ufaglærte unge menn som før reiste til sjøs eller begynte rett i industrien, har ikke de samme valgmulighetene lenger, og de er dessuten mer utsatt for konkurranse med importert arbeidskraft, særlig i byggenæringen.
Antall uføretrygdede forsetter å stige, til tross for at norsk økonomi går så det suser. Konsekvensene kan bli kutt i velferdsordninger eller økt skatt.
Vaage sier til BT at han tviler på at de fleste nordmenn hadde tenkt seg at oljeformuen skulle brukes til å sende folk på trygd.
Nederland har snudd trenden
Ifølge Vaage lå Nederland lenge foran Norge i antall uføretrygdede.
- Men de har klart å snu utviklingen gjennom bruk av økonomiske virkemidler, sier Vaage.
Først og fremst har Nederland satt inn tiltak for å få langtidssykmeldte tilbake i jobb. Landets arbeidsgivere må nå ta en langt større del av regningen når deres ansatte blir gående syke. Tiltak som kan få disse tilbake igjen i jobb, lønner seg nå mye mer.
- I Norge kan arbeidstakere være syke uten å tape ett øre, mens arbeidsgiveren betale for de første 14 dagene. Resten av regningen tar folketrygden. Dermed blir innsatsen for å få folk tilbake i jobb for dårlig både fra arbeidsgivere og arbeidstakere, mener Vaage.
Kilde: bt.no
(22.1 2008)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|