Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Når blir smøring korrupsjon?
Del artikkelen med venner og kolleger

Mye som før virket OK er i dag uakseptabelt. NHO har utarbeidet et hefte som setter grenser for hva man kan godta som gaver, representasjon og utgiftsdekning uten at man går over streken.
 
Heftet inneholder:
  • Informasjon om vurderinger som bør gjøres når det skal lages retningslinjer på dette området, og når bedriftens holdninger skal innarbeides i bedriftskulturen.
  • Eksempler på vurderinger som gjøres i bedrifter, til orientering, inspirasjon og utgangspunkt for egne vurderinger.
  • Skjemaer som kan brukes i bedriftens arbeid med disse problemstillingene.
Når er det greit å gi gaver til forretningsforbindelser? Når er det akseptabelt å bli med en leverandør på tur - eller å invitere en kunde? Hva bør jeg tenke på hvis det blir aktuelt å dekke utgifter for mulige kunder?
 
I tillegg til gode eksempler på hva som er tillatt og hva man må vurdere eller unngå, inneholder heftet skjemaer som kan være grunnlaget for bedriftens egne regler.
 
Gode relasjoner er tillatt
 
Mye forretning gjøres blant gode relasjoner der man over årene har bygget et nettverk basert på tillitt og gode erfaringer fra tidligere prosjekter.
- En rekke virkemidler kan benyttes i markedsføring og påvirkning. Det er mange arenaer der det kan bygges nettverk. Det er allikevel en rekke grenser du ikke må trå over. Det gjelder særlig når det dreier seg om å yte noe ekstra til en person som skal ta en beslutning. I verste fall snakker vi da om korrupsjon, advares det i heftet.
 
Nye regler i 2003
 
Det norske lovverket fikk i 2003 skjerpede bestemmelser om korrupsjon og utilbørlig påvirkning. De viktigste endringene som du må være oppmerksom på er at de norske straffereglene nå:
·         gjør det straffbart både å gi og motta utilbørlige ytelser
·         gjelder både i forhold til privat og offentlig ansatte og tillitsvalgte
·         omfatter også ytelser som gis til (eller mottas fra) en person i utlandet
·         ikke bare omfatter ytelser til den som skal ta beslutningen, men også til nære personer som kan påvirke vedkommende.
 
www.nho.no/overstreken finner du i tillegg relevante lovbestemmelser, lenker til mer informasjon og skjemaer til nedlasting.

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?