Lav oppslutning ved valget fra østeuropeerne
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Under lokalvalget ifjor deltok 62 % av hele befolkningen. Men noen slurvet. Innvandrere fra Øst-Europea var gruppen som stemte minst.
40 % av norske statsborgere med innvandrerbakgrunn tok steget til urnene, mens 36 % av utenlandske borgere med stemmerett, brukte den. Samtidig stemte altså 62 % av hele befolkningen, har Statistisk Sentralbyrå kommet fram til.
2007 var ikke et unormalt år i så måte. I forhold til den samlede valgdeltakelsen i innvandrerbefolkningen, var situasjonen mye den samme i 1999 og 2003.
Aktive kvinner
Kvinnene var mer aktive enn mennene til å stemme, og muligheten til å stemme brukes også forskjellig avhengig av alder. Blant de yngre stemmeberettigede i gruppen 18-25 år var det 23 % av de norske statsborgerne med ikke-vestlig bakgrunn som stemte. I gruppen 18-25 år av de som er utenlandsk statsborger med ikke-vestlig bakgrunn, var det 18 % som stemte. Dette er svært lavt.
I den eldre garden øker valgdeltakelsen i aldersgruppen 40-59 år til 44 % for ikke-vestlige innvandrere med norsk statsborgerskap, mens 33 % av de utenlandske statsborgerne med ikke-vestlig bakgrunn stemte i denne gruppen ved siste lokalvalg.
Lav valgdeltakelse blant utenlandske statsborgere
Det var dårlig oppslutning både blant vestlige og ikke-vestlige innvandrere ved valget. 42 % av den førstnevnte gruppen stemte, mens bare 28 % av dem med ikke-vestlig bakgrunn gjorde det.
Ikke blant noen av landsgruppene kom valgdeltakelsen over 50 %. Danmark og Tyskland rager høyest, begge med 48 %. I motsatt ende av skalaen finner vi utenlandske statsborgere fra Serbia og Bosnia med 16 og 18 % valgdeltakelse.
Statsborgere fra Øst-Europea er den store gruppen som virkelig kommer dårligst ut i undersøkelsen. Bare 22 % av den samlede gruppen stemmeberettigede utenlandske statsborgere fra Øst-Europea, stemte.
[Les mer i artikkel hos SSB]
f=http://bookmarksme.com
(28.2 2008)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|