Mener pasientbroen var unødvendig
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Forskere som har vurdert hvordan regjeringen brukte den såkalte «helsemilliarden» i 2001, konkluderer med at det var unødvendig å bruke så mye penger på å sende pasienter til behandling i utlandet.
Mens staten brukte flere hundre millioner på å sende pasienter ut av landet for behandling, var det ledig kapasitet i Norge til å behandle de aller fleste pasientene, skriver Aftenposten.
Stortinget vedtok i november 2000 å bevilge 1 milliard kroner på budsjettet for 2000 til prosjektet «Kjøp av helsetjenester i utlandet». Initiativet kom fra Frp-formann Carl I. Hagen.
Kostet dyrt
Men utenlandsmilliarden har kostet oss dyrt. Prisen per behandlede pasient var opp til 60 prosent dyrere i utlandet enn i Norge. I en ny undersøkelse om ledig behandlingskapasitet blant offentlige og private sykehus i Norge i 2001 for de pasientgruppene som ble sendt utenlands, er konklusjonen at de fleste kunne vært behandlet i Norge. Prislappen ville i gjennomsnitt vært mellom 15.000 og 18.000 kroner lavere per pasient enn den var i utlandet. Norske sykehus og private klinikker oppgir at de hadde ledig kapasitet til å behandle 7.000 pasienter. Det er nesten 5.000 flere enn de som ble sendt til utlandet.
Kunne vært behandlet i Norge
Forskerne mener dette viser et gedigent paradoks: Pasienter står i lange helsekøer, og med en gang staten vil sende dem ut av landet for behandling, er det plutselig ledig kapasitet i Norge. Det handler om organisering og om vilje, mener de.
Forskerne konkluderer med at forutsetningen er at både private og offentlige sykehus får mer penger. Ikke penger som går inn i den store potten, men spesifikke penger for å behandle spesifikke pasienter innen et gitt tidsrom.
- Det hadde vært kapasitet i Norge hvis det hadde vært penger til å utnytte den. Noe av forklaringen er at det ble en overvekt av pasienter som kunne vært behandlet med dagkirurgi som ble sendt utenlands, sier professor Grete Botten ved Senter for helseadministrasjon ved Universitetet i Oslo. Hun har hatt hovedansvaret for rapporten «Pasientbehandling innenlands eller utenlands? En analyse av ressursbruk i Pasientbroen».
Maktspill om pasientene
Rikstrygdeverket og helseminister Dagfinn Høybråten kritiserer nå sykehusene og leger som de mener har brukt utenlandsmilliarden i et maktspill om pasientene.
- Sykehusene og legene har gjort bruken av utenlandsbroen vanskelig. Den avslørte et spill og motstand fra legene og sykehusenes side, som det er meget bra å få opp i lyset. Hvis det er slik at det har vært ledig behandlingskapasitet i Norge, hvorfor i all verden har sykehusene da ikke brukt kapasiteten for å innfri sine forpliktelser, sier helseminister Dagfinn Høybråten.
På bakgrunn av den nye rapporten om utenlandsmilliarden så fremmer helseministeren et nytt forslag om pasienters rett til behandling
- Før påske vil jeg fremme et lovforslag for Stortinget som innebærer at pasientene gis en rett til behandling enten hos private i Norge eller i utlandet. Der hvor offentlige sykehus ikke kan sikre pasientbehandling innen den frist som er satt på medisinsk grunnlag, og det heller ikke er mulig i det private i Norge, skal pasienten sendes til utlandet, avslutter helseministeren.
f=http://bookmarksme.com >online book
x;>