Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Manglende skriftlig arbeidsavtale kan gi manglende utbetalt lønn
Del artikkelen med venner og kolleger

Nærmere 460 bedrifter brøt arbeidsmiljøloven ved ikke å ha skriftlige arbeidsavtaler i 2006.

 

- Slike lovbrudd skaper utrygge ansettelsesvilkår og bryter således med arbeidsmilølovens formål. En skriftlig arbeidsavtale er fundamental i alle ansettelser og er viktig for å sikre at det er ryddige arbeidsforhold for både arbeidstaker og arbeidsgiver, sier Arbeidstilsynets direktør Ingrid Finboe Svendsen til fagbladet Arbeidervern.

 

Ifølge loven skal det skrives arbeidsavtale uansett hva slags arbeidsforhold det er snakk om. Være seg om det er en fast stilling eller en vikarstilling eller hva det måtte være. Avtalen skal ta for seg rettene og pliktene de to partene - arbeidstaker og arbeidsgiver - har overfor hverandre.

 

Vanlig brudd på loven

 

- Dette er et av de vanligste bruddene på arbeidsmiljøloven, men burde være enkelt å rydde opp i, sier Svendsen.

 

I verste fall kan det hende man ikke får lønn. Når lønnsvilkårene er uavklarte, og lønnsutbetalingen ikke kommer, blir det vanskeligere å kreve inn fra arbeidsgiver. Lønnsvilkårene er ikke bestemt ved lov i Norge, men heller basert på avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. Eller ved tariff.

 

- Mange ringer oss på grunn av manglende utbetaling av lønn. Enten kommer lønna altfor seint eller så uteblir den fullstendig. I noen tilfeller leverer ikke arbeidsgiver lønnsslipp som skal vise hva arbeidstakeren har fått i lønn, hvor mye skatt som er betalt eller hvor stort feriepengegrunnlaget er. Slike årsaker er med på å vanskeliggjøre innkreving av lønn for arbeidstakeren, mener Grete T. Tjærandsen, rådgiver i Arbeidstilsynets svartjeneste.

 

4 000 telefoner

 

Manglende arbeidsavtale er en vanlig sak for Arbeidstilsynets svartjeneste. I 2006 fikk tjenesten cirka 4 000 telefoner fra både arbeidsgivere og arbeidstakere som hadde fått problemer knyttet til temaet.

 

- Vi får mange telefonerr fra både fortvilte arbeidstakere or arbeidsgivere, forteller Tjærandsen.

 

Tjærandsen påpeker at muntlige avtaler i utgangspunktet er like bindene som skriftlige, men verre å få dokumentert. Det fører til at det kan oppstå konflikter mellom de to partene.

 

[Les mer i artikkel hos Arbeidstilsynet]

x;>online book
=position:absolut

Legg til kommentar

27. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?