Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ikke nødvendigvis friskere med trening på jobb
Del artikkelen med venner og kolleger

Trening i arbeidstiden reduserer ikke gjennomsnittlig sykefravær nok til at det er lønnsomt å gi dette tilbudet til alle arbeidstakere. Derimot er det mye å hente på å legge til rette for trening på fritiden.
 
-           Konklusjonene må ikke misforstås dit hen at det ikke er noen vits i å trene, sier Trond Nymark til Bergens Tidende. Han er toppidrettsutøver innen kappgang og i full gang med oppkjøringen til sommerens OL i Beijing. Innimellom treningsøktene har han klart å gjøre ferdig hovedoppgaven i siviløkonomutdanningen ved NHH (Norges Handelshøyskole).
 
Den dreier seg om trening og sykefravær. Konklusjonen er at å sette av tid til trening i arbeidstiden for alle arbeidstakere gir liten gevinst for arbeidsgivere flest. Forsøk som er gjort med dette i flere bedrifter, viser at effekten på sykefraværet er minimal eller helt fraværende de fleste steder
-           Det er overhodet ingen tvil om at trening gir bedre helse og øker trivsel og overskudd. Undersøkelser viser klart at selv en halv time daglig med moderat aktivitet gir en betydelig helsegevinst sammenlignet med inaktivitet. Når vi vet at fysisk aktivitet har effekt, ville jeg gjerne undersøke om det er lønnsomt å gi tilbud om trening i arbeidstiden til alle ansatte i en bedrift, sier Trond Nymark.
 
For lite effektivt
Men resultatene viser at å gi et generelt tilbud om trening i arbeidstiden til alle ansatte neppe kan forsvares ut fra et rent økonomisk perspektiv. Årsaken er at en liten gruppe på 10-15 prosent av de ansatte står for nærmere 50 prosent av det totale antallet fraværsdager.
 
Krever sterkere innsats
-           De største helseplagene som fører til sykefravær kan kategoriseres i to grupper: muskel- og skjelettplager og psykiske lidelser som stressrelaterte og mentale sykdommer som for eksempel depresjoner og utbrenthet. Det er dokumentert at disse gruppene har stor nytte av et treningsopplegg, men da må det helt andre ressurser til, i form av et bredt opplagt og individuelt tilpasset opplegg som strekker seg over tid, minst ett år, og som er spesialtilpasset den enkelte arbeidstaker, altså en helt annen ordning enn det som har vært prøvd ut hittil, sier Nymark.
 
-           En bedrift som vurderer å iverksette tiltak for å redusere sykefravær ved hjelp av fysisk aktivitet bør kartlegge årsakene til fraværet først, og siden legge opp en strukturert og gjennomtenkt plan for hvordan treningen skal gjennomføres og hvilke metoder som skal brukes. For eksempel ved muskel- og skjelettlidelser er trolig det mest effektive en kombinasjon av kondisjonstrening og styrketrening. Da vil treningen kunne ha effekt på sykefraværet, vel å merke hvis den ledes av kvalifisert personell og blir gjennomført på en strukturert måte.

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?