Helse-Norge på ett nett
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I løpet av 2003 vil nesten alle sykehus og leger her i landet kunne kommunisere elektronisk med hverandre. Hele Helse-Norge blir samlet på ett nett, gjennom ”Si @!” planen. Dette vil gi besparelser på rundt 600 millioner i helsevesenet.
Store papirmengder
Hvert år er det en enorm trafikk mellom ulike ledd i helsetjenesten; 3,8 millioner epikriser (sluttrapport etter behandling), 1,9 millioner henvisninger og 3,5 millioner sykemeldinger og sykepengeattester sendes frem og tilbake mellom leger, sykehus, trygdekontor også videre. Ofte så er gangen i dette fra PC til papir og så tilbake til PC igjen. Dette vil si mye dobbeltarbeid og forsinkelser i papirgangen, det bidrar også til tolknings og tastefeil fra dem som taster inn informasjonen.
Nasjonalt helsenett
Mye av problemet i helsevesenet har vært at man har hatt mange forskjellige systemer og individuelle løsninger som ikke kunne «snakke» med hverandre.
Men nå er det slutt, allerede i løpet av året så vil dette være historie. Innen 1 juli så vil Nasjonalt helsenett være i sving. Det vil bestå av seks nett som vil bli «sømløst» integrert med hverandre: De fem regionale helseregionene vil ha hvert sitt nett og samtidig vil det være et sentralt transportnett.
Det nasjonale nettet vil knytte helseregionene sammen, noe som blir viktig for å få fritt sykehusvalg til å fungere i praksis. Dessuten blir det mulig for leger og sykehus å samhandle med trygdeetaten og sosialsektoren.
Papirløs kommunikasjon
Det nasjonale helsenettet er ikke bare positivt for aktører i helsevesenet, snart vil også pasientene merke at kommunikasjonen mellom leger og sykehus flyter raskere og lettere.
- Vi kjenner alle den klassiske situasjonen: Pasienten møter opp på sykehuset, men prøvesvar og resultater av tidligere undersøkelser har ikke nådd frem samtidig. Så må alt gjøres på nytt. Også sykehusets manuelle oversendelse av epikriser til fastlegen er en velkjent flaskehals som kan ta mange dager. Epikrisene hoper seg opp på legesekretærenes bord, og forsinker den videre behandlingen av pasienten, sier avdelingsdirektør Hans Christian Holte i Avdeling for IT- strategi og statistikk i Sosial- og helsedirektoratet.
Ikke alle vil være på nett den 1 juli i år, men om to-tre år vil trolig alle sykehus og legekontorer kommunisere elektronisk. Alt vil gli lettere, og informasjonen fra ulike deler av helsevesenet vil følge med pasienten. Flere hundre millioner kroner er beregnet spart inn i form av arbeidstid. Det vil bety mer tid til pasientrettet arbeid, eventuelt kutt i antall kontorstillinger.
[Les mer på nettstedet til ”Si @!” planen]
book
(24.2 2003)