Seniorer i jobb
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Eldre arbeidstakere er en viktig del av Norges arbeidsressurs. Med en gjennomsnittlig pensjonsalder som er lavere enn 59 år, pensjoneres arbeidstakere i Norge tidlig sammenlignet med andre Europeiske land. Et forskningsprosjekt i regi av EU skal kartlegge nasjoners arbeid med å holde seniorer i jobb. Norge er sammen med Finland blant landene som deltar.
I Finland har man de siste årene klart det ”Nasjonalt krafttak for seniorer i arbeidslivet” og ”Intensjonsavtalen om et mer Inkluderende Arbeidsliv” jobber for; økt reell pensjonsalder. Fra et bunnivå i 1998 har finnene økt den pensjonsalderen med 1,2 år til 59,2 år.
Eldre pensjonister
I en NOVA-rapport av Einar Øverbye og Morten Blekesaune, viser det seg at de som pensjonerer seg i høy alder, takler den nye tilværelsen bedre enn de som pensjonerer seg tidligere.
- Å trekke seg sent tilbake medfører mindre risiko for å bli oppfattet som et mislykket individ. Jo nærmere man kommer normal pensjonsalder, jo mindre problematisk er det å gå av, sier Øverby til Senter for Seniorpolitikk(SSP).
I Norge er en av hovedgrunnene til denne konklusjonen at mange tidligpensjonerte i Norge er uførepensjonister. I Norge er 93 prosent av førtidspensjonistene uføre. I Danmark og Finland er det samme tallet kun 60 prosent. Dette forklarer hvorfor flere er fornøyd med pensjonstilværelsen desto senere de har pensjonert seg.
Utstøting?
Aftenposten sin søken etter flere førtidspensjonerte har den siste tiden fått mye negativ omtale, og sammenlignes med systematisk utstøting av eldre arbeidstakere. Men, for de fleste som velger avtalefestet pensjon (AFP), er det ønske om mer tid til venner, hobby, reiser og lignende som er hovedgrunnen til at de velger å avslutte sitt arbeidsliv tidligere.
Dette støttes også i NOVA-rapporten som ikke har noen tegn til at AFP brukes som et virkemiddel til utstøting.
”De som går av med avtalefestet pensjon gjør det i stor grad med utgangspunkt i fordelene ved å være pensjonist, og ofte realiseres disse fordelene.”
NOVA-rapport |
Virkemidler?
Seniorer ønsker å gå av med tidlig pensjon for å få mer tid til familie, venner og seg selv. Direktør Åsmund Lunde i SSP påpeker at folks valg om mer fritid i stedet for arbeid er bevisst:
- Det de ønsker som pensjonister, må de i større grad få oppfylt mens de er på jobb. Blant annet større fleksibilitet som gjør det lettere å ivareta behovet for en aktiv fritid. Fremtidige generasjoner vil i enda større grad ønske å bestemme over sin egen tid. Dette må myndigheter og arbeidsliv tilpasse seg, sier Lunde i en artikkel på SSP sine internettsider.
Active Aging
EU sitt prosjekt ”Active Aging” vil se på myndighetenes mulighet til å gjøre arbeidslivet attraktivt for eldre arbeidstakere. Blant de 10 landene som deltar er Norge og Finland. Finland har i de seneste årene hatt sterkt fokus på å bevare de eldre i jobb. Et av tiltakene deres gir arbeidsgiveren ansvaret for pensjonen for pensjonering før fylte 65 år. I tillegg får bedriften også ansvaret for yrkesrettet attføring for arbeidstakere som har problemer, enten fysisk eller psykisk. <
(25.2 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|