Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Asbest fremdeles en risiko
Del artikkelen med venner og kolleger

I følge Kreftregisteret er det årlig 400 dødsfall grunnet kjemikalier. Av disse er 120 grunnet asbest. Nå kommer en revidert utgave av Asbesthåndboken som kan gjøre din arbeidsplass tryggere. 

Hva er asbest?
Asbest er fellesbetegnelse på en gruppe krystallinske silikatmineraler med fiberstruktur som bl.a. kan øke risikoen for kreft.

Asbest ble tidligere veldig anvendelig både som varmeisolerende og brannsikkert. På grunn av den økte risikoen for sykdommer som asbestose og kreft ble bruk av stoffet forbudt i mange land. I Norge har det vært forbud mot all bruk av stoffet i byggematerialer og annen bruk som gir risiko for at noen skal bli eksponert for stoffet i mer enn 20 år.
 
Allikevel finnes stoffet fremdeles i mange boliger, garasjer, næringsbygg, barnehager og skoler.
 
Lang latenstid
 
Magnus Evje, spesialkonsulent i Omsorgsbygg i Oslo Kommune påpeker at dagens statistikk bygger på de farlige arbeidsforholdene før forbudet trådte i kraft.
 
- Når det gjelder dagens statistikk om dødsfall på grunn av asbest vil majoriteten skyldes tidligere tiders asbesteksponering. Latenstid for asbestsykdom kan være 30-40 år, sier han til absentia.no.
 
Arbeidstilsynets råd
 
På nettsidene til Arbeidstilsynet gis det råd om hva man må gjøre før man setter i gang arbeid med asbest. Blant annet skal Arbeidstilsynet varsles og godkjenne arbeidet slik at nødvendige sikkerhetstiltak er på plass.
 
I de fleste tilfeller der det er risiko for at arbeidstakere kan bli utsatt for asbest vil Arbeidstilsynet kunne kreve at asbestholdig materiale fjernes. I noen tilfeller kan det være tilstrekkelig å kle inn eller reparere risikoområde.
 
Dette bekrefter også Evje som understreker at følgende to tiltak må følges:
- Alle byggeiere må kartlegge sine bygg og tilstandsvurdere asbestforekomsten. Samtidig må asbestforskriften følges ved all rehabilitering og riving av bygninger slik at asbestfiber ikke frigjøres til luft. Det er som kjent luftbårne asbestfibre som kan innåndes og gi mulig fremtidig helseskade.
 
 
Asbesthåndboken
 
Asbesthåndboka skal være til hjelp for alle som kommer i kontakt med asbest eller får spørsmål om asbest, enten de er bedriftseiere, gårdeiere, håndverkere, verneombud, bedriftsleger eller ansatte i bedriftshelsetjenesten. Boka egner seg også for bruk i undervisning og opplæring av asbestsanerere.
Boka tar opp flere sentrale spørsmål, blant annet:
·          Hvordan kartlegger man asbestforekomst i et bygg?
·          Hvordan tar man prøver på en korrekt måte?
·          Hvordan analyseres prøvene sikkert?
·          Hva menes med forskriftsmessig sanering?
 
oks.com >books
x;><

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?