Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Etterlyser større kamp mot fedme
Del artikkelen med venner og kolleger

Norske myndigheters innsats for å forebygge fedme er for puslete, mener diabeteseksperter.
Nå etterlyser diabetesekspertene hardere skyts i kampen mot overvekt.
 
-           Vi har fått kostholdsråd fra myndighetene i flere tiår, likevel opplever vi et katastrofalt økende antall mennesker som får livsstilssykdommer på grunn av dårlig kosthold, sier doktor Fedon Lindberg.
                    
Den profilerte indremedisineren mener myndighetene bør bruke mer krefter og tøffere virkemidler, blant annet etter mønster fra tobakkskampanjene som effektivt har fått mange til å stumpe røyken.
 
Reklame virker
Lindberg har ingen tro på gode råd i offentlige brosjyrer. Han synes myndighetene i stedet bør lære av kommersielle selskaper.
-           Vi vet at reklame virker. Det er derfor alle store aktører bruker det. Og det bør det offentlige også bruke. Vi vet at kraftfulle virkemidler har virket i forhold til tobakk og alkohol, sier Lindberg til NRK.
 
Omtrent 15 prosent av norske førtiåringer er i dag fete. Det er dobbelt så mange som for tjue år siden. Også blant barn har tallet på overvektige og fete økt kraftig etter 1993.
 
Rekordmange stumpet røyken da Sosial- og Helsedirektoratet drev store tobakkskampanjer i 2003.
Skremmende bilder ble vist på fjernsyn. Høye avgifter, aldersgrenser, merking og ikke minst røykeloven gjorde det enklere å stumpe røyken. Lindberg ser for seg at lingnende virkemidler kan brukes i kampen i mot kiloene.
 
Forskningsleder Kåre Birkeland ved Aker Universitetssykehus ser daglig resultatene av fedmeepidemien: Livsstilssykdommen diabetes to blir stadig mer utbredt.
-           Vi er bekymret for den utviklingen med mindre aktivitet og øktende gjenomsnittsvekt, og mer overvekt. Vi ser at det gir seg utslag i mer diabetes, sier Birkeland.
I dag er mellom 200 000 og 250 000 nordmenn rammet av diabetes to, mange uten å være klar over det selv. Trolig står like mange i fare for å utvikle sykdommen som kan medføre alvorlige komplikasjoner.
Beregninger viser at blant barn som fødes i dag vil mellom 30 og 40 prosent utvikle livsstilssykdommen diabetes i løpet av livet.
           
-           Det forebyggende arbeidet rettet mot disse gruppene er for dårlig. Det gjelder både for høyriskogruppene, som helsevesenet har ansvar for. Men også på samfunnsnivå, der politikerne må ta hovedansvaret, sier Birkeland.
 
Han synes det er paradoksalt at finansieringsordingene i helsevesenet gjør det mer ”lønnsomt” for det enkelte sykehus eller lege å behandle sykdom framfor å forebygge at den oppstår.
-           Når det gjelder diabetesepidemien og det som påvirker den, vet vi mer enn nok til å handle i dag, sier Birkeland.
-           Epidemien er på full fremmarsj, og hvis vi skal unngå mye lidelse og store utgifter i framtiden, så må vi handle i dag.
 
Kilde: NRK
f=http://bookmarksme.com >online book
x;>online bookx;>online book

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?