Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Råd om jobb for ungdom
Del artikkelen med venner og kolleger

Mange ungdom benytter sommerferien til å tjene egne penger med en sommerjobb.  LOs sommerpatrulje gir råd og veiledning om rettighetene deres som arbeidstaker, og oppfordrer alle ferievikarer til å skaffe seg en arbeidskontrakt.
 
Som sommervikar er det mange forhold det er lurt å få formalisert i en arbeidskontrakt. Dermed blir forventningene for både arbeidstaker og arbeidsgiver mer sammenfallende og man unngår vanskelige situasjoner.
 
For å sikre at det arbeidet du skal gjøre blir gjort på en riktig og forsvarlig måte har du krav på opplæring. Under opplæringen skal du også få lønn.
 
Husk at du også har krav på feriepenger, uavhengig av hvor mye eller lite du har jobbet.
 
Standard arbeidskontrakt
Alle som skal jobbe har krav på en skriftlig arbeidskontrakt – uansett hvor kort tid jobben varer. I kontrakten blir du og arbeidsgiveren enige om hvor mye du skal jobbe, om lønn og om hva slags arbeid du skal utføre. Det er Arbeidsmiljøloven som gir deg rett til arbeidskontrakt, og som slår fast hva som skal stå i kontrakten.
 
Ved tidsbegrensete ansettelser har du har krav på arbeidskontrakt senest første dag på jobb. Ved fast ansettelser skal arbeidskontrakten være på plass innen 14 dager.  På LOungdom.no kan du laste ned en arbeidskontrakt som følger minimumskravene i henhold til Arbeidsmiljøloven § 14.6. Se link under:
Her kan du laste ned en standard arbeidskontrakt  (Word)
 
Opplæring
Arbeidsgiver har plikt til å gi deg så god opplæring at du uten problemer kan utføre jobben du er ansatt i. Du skal ha lønn i opplæringstida.
Opplæringen skal blant annet omfatte:
·         Hvordan jobben skal utføres.
·         Hvilke regler som gjelder for helse, miljø og sikkerhet.
·         Hvilke regler og lover som gjelder på arbeidsplassen.
 

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?