Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Fokus på helse i arbeidslivet
Del artikkelen med venner og kolleger

Et sunt arbeidsliv er skapende og mer utholdende, noe som også er lønnsomt.  På en konferanse arrangert av STAMI ble uttrykket ”Helsefremmende arbeidsplasser”lansert.  Ved å skape engasjement og forståelse hos hver ansatt for helsefremmende tiltak i organisasjonen, ønsket man å bygge et arbeidsliv med i helse i fokus. 

Under konferansen i høst ble det gjort klart at samarbeidet mellom Helsefremmende arbeidsplasser (HEFA), og Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv (IA) vil være sterk.  Partene bak IA var en viktig del i forarbeidet som ble gjort i sammenheng med konferansen.

Lillestrøm-erklæringen
Konklusjonen i erklæringen bygger på forståelse for den enkeltes behov, ressurser og potensial.  Et arbeidsliv som fremmer helse, må derfor være fleksibelt for å kunne ivareta hver enkelt. 
Et arbeidsliv skal fremme helse og være en utviklingsplass for mennesker.  Arbeidstakere skal utvikle seg og få utnyttet sitt potensiale.  I Lillestrøm-erklæringen blir det også fremhevet at arbeidslivet skal være inkluderende, og at man ved å ta vare på mangfoldet vil utnytte ressursene optimalt.

Helse, miljø og sikkerhet (HMS) har vært et viktig satsningsområdet i mange år, og dette ønsker man og å bygge videre på.  HMS-arbeidet reduserer risikoen for skader og ulykker på arbeidsplassen, og er viktig for tryggheten på en arbeidsplass.

Health Promotion
Også i utlandet har det blitt stadig sterkere fokus på arbeidsplassen sin innvirkning på de ansattes helse.  I USA var det meste av arbeidet tidligere konsentrert på tiltak rettet mot individet, ved for eksempel hjelp til trening, røykeslutt eller kostholdsrådgivning.  De senere årene har man imidlertid sett at en arbeidstakers helse handler om mer enn fysiske faktorer.

Health Promotion er den internasjonale fellesnevneren på arbeid med helse på arbeidsplassen.  Psykososiale faktorer, som innflytelse på sin egen arbeidsrolle, og arbeismiljø blant de ansatte er en viktig del av arbeidet for helsefremmende arbeidsplasser.

Et institutt for Arbeid og Helse i Canada har kommet fram til at psykososiale faktorer ofte er årsaken til fysiske plager, som muskell og skjelettlidelser.  Dette bekreftes også av Bo Veiersted, overlege ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI).  I et foredrag på STAMI presenterte han sammenhengene mellom påkjennelser man utsettes for på arbeidsplassen (mekaniske og psykososiale) og muskelskjelettplager.

 

[Les artikkel hos STAMI]
[Besøk Helsefremmende Arbeidsplasser sin hjemmeside]


Legg til kommentar

04. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?