Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Studenters alkoholvaner påvirker arbeidslivet
Del artikkelen med venner og kolleger

AKAN advarer om at studenters høye alkoholforbruk også vil på virke deres kommende arbeidsplasser.  Deres tall viser at mer enn 1 av 3 studenter har et farlig høyt alkoholinntak.

Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk (AKAN) advarer studenter mot for høyt alkoholforbruk i studietiden.  De dårlige vanene kan gjøre arbeidslivet vanskeligere.
 
- Jo høyere forbruket er, jo vanskeligere blir det å skru av knappen når man går ut i arbeidslivet, sier Kari Lossius, klinikksjef for Stiftelsen Bergensklinikkene i et intervju med nrk.no.  

Har du et problem?
Skalaen gjelder alkoholenheter (AE) per uke ved forbruk over tid:
Kvinner
·         Grønt = 9 AE
·         Gult = 9-14 AE
·         Rødt = 14+ AE
Menn
·         Grønt = 14 AE
·         Gult = 14-21 AE
·         Rødt = 21+ AE
Hva er en AE?
·         1 flaske øl (0,33)
·         1 glass vin (flaske = 6 AE)
·         1 drink

Hun mener varsellampene bør ringe hvis man sliter med angst og er deppa, har opplevd et plutselig traume eller at noen i familien har utvikla alkoholavhengighet.
 
- Man bør også passe seg dersom man merker at man lett opplever kontrolltap når man drikker, eller at man bruker alkohol som selvmedisinering, sier Lossius.
 
Påvirker arbeidsplassen
 
Undersøkelser viser at 37 prosent av studentene ved Universitetet i Oslo har et helseskadelig forbruk av alkohol. For NTNU i Trondheim er tallet hele 44 prosent.
 
- Unge arbeidstakere påvirker alkoholkulturen i bedriften de kommer til, sier prosjektansvarlig Nina Kahlbom til NRK Puls.
 
- At det er et så stort alkoholkonsum blant studentene, kan påvirke arbeidsmiljøene i fuktig retning, fortsetter hun.
 
”AV-OG-TIL”
 
Ved hjelp av en ”AV-OG-TIL”-prat vil AKAN nå sette fokus blant studenter på deres alkoholvaner. Studentene får vite hvilke drikkesituasjoner som er risikofylte og hvilke dilemmasituasjoner de står overfor i det daglige, sosiale livet.
 
I tillegg vil AKAN arangere dialogkonferanser med 8-12 studenter, der de i felleskap skal kartlegge og vurdere drikkekulturen ved studiestedet – både positive og negative sider
 

Legg til kommentar

21. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?