Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Positiv utvikling i norsk arbeidsmiljø
Del artikkelen med venner og kolleger

Nasjonal overvåking av arbeidsmiljø og helse (NOA) gir en positiv analyse av utvikling i det norske arbeidsmiljøet. Deres analyser av levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø viser bedring innenfor flere områder.
 
- Det er ingen dramatiske endringer i arbeidsmiljøet, men på flere områder kan vi se en bedring de siste 10 - 15 årene, slår NOA fast i en pressemelding.
 
Også arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen er fornøyd med rapporten:
– Det er gledelig å se at utviklingen i arbeidsmiljøet er positiv, sier Andersen.
 
Positive hovedpunkter:
·          over 90 prosent av de yrkesaktive opplever gode muligheter til å utnytte sine ferdigheter og sin kompetanse i nåværende jobb,
·          nesten like stor andel opplever sosial støtte fra arbeidskollegaer ved behov,
·          rundt 80 prosent opplever dessuten at de behandles rettferdig og upartisk av leder,
·          det er en reduksjon i både kjemiske og fysiske påvirkinger i arbeidslivet de siste årene, bl.a. når det gjelder hudirriterende stoffer, forekomst av forurenset luft, gass og damp og inneklima generelt.
 
– Men det er fortsatt utfordringer når det gjelder arbeidshelsen. Det positive er at denne undersøkelsen i større grad enn tidligere setter oss i stand til å identifisere spesielt utsatte yrkesgrupper. Dette gjør at vi har styrket grunnlaget for forebygging i form av målretting av informasjons- og tilsynsvirksomheten sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.
 
Noen yrkesgrupper spesielt utsatt
 
Rapporten slår fast at noen yrkesgrupper er mer utsatt enn andre. Blant yrkesgruppene som rapporterer mest plager, er det mannsdominerte yrker som er preget av tradisjonelt tungt arbeid, som prosessoperatører i industri, rørleggere og bygghåndverkere, sjåfører og mannskap, og mer kvinnedominerte yrker innen matlaging, renhold, servicenæring og helsevesen.
 
Det er også en sammenheng mellom belastning og hyppighet i arbeidsrelaterte plager. Mange av gruppene med høy rapportering av muskel- og skjelettplager og psykiske plager er også særlig utsatt for psykososiale og ergonomiske belastninger.
 
Store skiller mellom kjønn og alder
 
Det er fremdeles store forskjeller mellom kvinner, menn, unge og gamle med tanke på smerter relatert til arbeidet. Kvinner har gjennomgående en høyere forekomst av arbeidsrelaterte plager enn menn. Dette gjelder spesielt smerter i nakke, skuldre eller den øvre delen av ryggen som er den hyppigst rapporterte arbeidsrelaterte helseplagen. 37 prosent kvinner og 22 prosent menn rapporterte å ha en slik plage siste måned før intervjuet.
 
a>
x;> (20.8 2008)

Legg til kommentar

26. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?