Status for HEFA?
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Etter konferansen på Lillestrøm i november har det vært stille rundt Helsefremmende Arbeidsplasser. Absentia.no tok kontakt med Odd Bjørnstad, koordinator for HEFA, for å høre hva som gjøres og hvilken rolle HEFA vil få i forhold til bedriftshelsetjenester og Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv.
Odd Bjørnstad er utdannet sivilingeniør (elektro) og fysioterapeut. Han har bakgrunn som bedriftsfysioterapeut og verneleder i privat virksomhet. I tillegg har han vært HMS-sjef og leder for en hms-avdeling på Universitetet i Oslo. I dag jobber han i fagsekretariatet for bedriftshelsetjenesten, som er en del av STAMI, ved siden av at han er koordinator for HEFA. |
- Bakgrunnen for konferansen på Lillestrøm, var et ønskeom å få fokus på en slik måte å tenke på. Blant initiativtakerne var partene bak Inkluderende Arbeidsliv, og man ønsket ett norsk innhold på noe som tidligere bare var drøftet internasjonalt. Resultatet av konferansen ble Lillestrøm-erklæringen, sier Odd Bjørnstad.
Etter konferansen har Helsefremmende Arbeidsplasser fortsatt arbeidet sitt, med fokus på sin egen rolle i arbeidslivet. Man ser for seg ett nasjonalt nettverk som vil få ansvaret for å skape arbeidsplasser som fremmer helse.
- Vi tenker oss et nasjonalt forum eller nettverk som blant annet vil bestå av de som stod bak konferansen på Lillestrøm. Koordineringsgruppen for IA var blant annet med som arrangør. Forhåpentligvis vil vi få en avklaring på dette i løpet av kort tid, sier Bjørnstad.
Internasjonalt
Også i utlandet arbeides det med samme prosjekt som i Norge. EU-landene jobber med European Network Workplace Health Promotion, som ser på mulighetene til å få et sunnere arbeidsliv.
- I EU vil man jobbe med dette fram til en konferanse i Dublin i juni 2004. Da vil man konkludere med hva man skal gjøre videre. Så langt har man fokusert på å få til nasjonale netterk på lik linje med det vi tenker oss i Norge, forklarer Bjørnstad.
HEFA og IA
De siste årene har gitt norsk arbeidsliv to nye prosjekter som skal arbeide for å skape et bedre arbeidsliv for alle. HEFA ønsker å skape et arbeidsliv som fremmer helse, og som gjør arbeidsplassen til en utviklingsarena der arbeidstakerens ressurs blir utnyttet og videreutviklet. Inkluderende Arbeidsliv (IA) jobber mot et arbeidsliv som er åpent for alle, der de tre delmålene spesielt fokuserer på å inkludere eldre, mennesker med nedsatt funksjon og få ned sykefraværet. I regi av IA, opprettet Trydgeetaten Arbeidslivsentre som skal legge til rette for virksomheter som undertegner IA-avtalen.
- HEFA og IA henger sammen, og er egentlig to sider av samme sak. HEFA mener jeg kan si noe om kvaliteten på IA, ved at et arbeidsliv som er helsefremmende ikke støter folk ut og gjør det enklere å komme inn. Ved at partene bak Inkluderende Arbeidsliv var med og arrangerte HEFA-konferansen viser de at de ser på HEFA som en viktig del av arbeidet med mennesker i arbeidslivet. Signaler jeg har fått etter konferansen tyder også på at de ønsker videre samarbeid, opplyser Odd Bjørnstad.
(11.3 2003)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|