Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sykefraværet stiger
Del artikkelen med venner og kolleger

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at sykefraværet har gått opp fra 6,5 til 6,8 prosent i løpet av det siste året. Spesielt blant kvinner stiger sykefraværet mye.
 
Det er spesielt det legemeldte sykefraværet som øker. Av de 6,8 prosentpoengene var 6,0 prosentpoeng legemeldt, mens 0,8 prosentpoeng var egenmeldt.
 
- Økningen i sykefraværet må sees i sammenheng med at vi i 2007 hadde en rekordstor vekst i sysselsettingen og at arbeidsledigheten nå er meget lav. Stadig flere mennesker deltar i arbeidslivet og mangelen på arbeidskraft er fortsatt stor. Dette er faktorer som vanligvis trekker sykefraværet opp, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.
 
Saglie får støtte fra NHO-direktør Sigrun Vågeng:
- Økningen i sykefraværet må ses i sammenheng med utviklingen på arbeidsmarkedet. Veksten i sysselsettingen har vært stor og arbeidsledigheten er meget lav. Erfaringen fra andre perioder med et stramt arbeidsmarked har vært at sykefraværet da stiger. Det er grunn til å være fornøyd når utviklingen i fraværet nå er noenlunde konstant, sier hun i en kommentar.
 
Tror på redusert fravær
 
Det siste året er det satt i gang flere tiltak for å redusere fraværet. Lovendringer skal sikre tettere oppfølging av sykemeldte og både NAV og spesialisthelsetjenesten har tilbud for å få sykmeldte raskere tilbake til jobb.
 
Sammen med en ny sykemeldingsblankett som åpner for avventende sykemelding og bedre kommunikasjon mellom lege, arbeidsgiver og arbeidstaker er Saglie optimist med tanke på den videre utviklingen i fraværet.
- Vi tror at disse tiltakene vil bidra til å redusere sykefraværet. Det er ofte mulig å være i arbeid på tross av sykdom, hvis arbeidet blir tilrettelagt. For å få ned sykefraværet er det viktig at alle involverte parter kjenner sitt ansvar og samarbeider, sier Saglie.
 
- I tillegg til en rekke av tiltak foreligger det nå også en ny sykmeldingsblankett som gir mulighet for bedre dialog mellom lege, arbeidsgiver og ansatt samt at det er ulike virkemidler tilgjengelig, sier Vågeng.
 
IA-delmål
 
Sykefraværet er et av tre delmål i avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv. Målet er å senke fraværet med 20 prosent sammenlignet med 1. kvartal 2001. Sykefraværet i 2. kvartal 2008 var kun 1,7 prosent lavere enn 1. kvartal 2001.
 
- En målrettet innsats fra virksomhetene, NAV og legene er nå det som skal til. Dette arbeidet må være systematisk og sykefraværsarbeidet må følges opp i praksis hver dag. Bare da kan sykefraværet reduseres, påpeker Vågeng.
 
Noen nøkkeltall:
  • Store og økende kjønnsforskjeller: Kvinner har et sykefravær på 7,8 prosent (+ 6%), mens menn har et fravær på 4,5 prosent (+3,5%).
  • Stor nedgang blant de eldste. Menn i alderen 65-69 år har en nedgang i sykefraværet på hele 14,3 prosent, og har nå et lavere sykefravær enn kvinner i alderen 20-24 år.
  • 1 av 3 er sykemeldt på muskel- og skjelettlidelser - den vanligste årsaken til at folk blir sykmeldt.
  • Økning i lettere psykiske lidelser (+7,8%).
  • Høyest fravær i helse og sosial (8,6%).
  • Størst økning i Aust-Agder (+9,3%).

Legg til kommentar

24. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?