En av fire våkes av sjefen
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Hver fjerde arbeidstaker blir iakttatt på jobb, ifølge ny rapport fra FAFO, og arbeidsgivere bryter gjerne regler for å holde kontroll på sine ansatte.
Samtidig sier nesten halvparten av alle norske arbeidende at de ikke vet om de blir overvåket. Den samme massestørrelsen vet heller ikke hva informasjonen sjefen finner om dem brukes til.
Kameraovervåking, kontroll av e-post og telefon, GPS, mobilposisjonering, adgangskontroll og nettsideovervåking er noen av måtene norske sjefer benytter seg av for å overvåke sine ansatte – ofte i strid med loven, og uten at de ansatte er informert.
- Adgangskort er jo egentlig noe man åpner dører med. Nå brukes det i stor grad til å kontrollere de ansatte, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes til FriFagbevegelse.no.
Sundnes kan vise til ekstreme tilfeller hvor den ansatte har fått sparken for å ha brukt toalett i feil etasje eller rett og slett har brukt for lang tid på toalettet.
Stor økning
FAFOs rapport «Personvern under press – hvor går grensene i arbeidslivet» viser en stor økning i kontroll og overvåking på arbeidsplassen.
- Det ser ut som om det er større aksept for overvåking det øyeblikket man går inn døra på arbeidsplassen. Der gjelder ikke de samme reglene som i resten av samfunnet, sier Sundnes og etterlyser større debatt om overvåking.
Trådløse kameraer sjekker folk hjemmefra
Nesten halvparten av norske arbeidstakere sier de ikke vet om de blir overvåket. Nært 50 % mener de heller ikke har noen kunnskap om hva informasjonen om dem brukes til.
- Endel arbeidsgivere har et lite gjennomtenkt forhold til hva de vil oppnå med overvåkingen. I mange tilfeller finnes andre mer tillitskapende tiltak som gir bedre resultat, sier LO-sekretæren.
Informasjonsdirektør i Datatilsynet Ove Skåra stiller seg også bekymret over utviklingen. Han viser også til eksempler hvor sensorteknologi gir utdypende informasjon om personene. Sensorene kan følge med på hva både personer og utstyr; hvor de er og hva de gjør.
- Vi ser også mye rart når det kommer til kameraovervåking. Det er trådløse kameraer og arbeidsgivere som sitter hjemme og sjekker at de ansatte har lagt på nok pølser på grillen, eller befinner seg bak kassaapparatet til enhver tid. Det er ikke greit, sier Skåra.
[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]
x;>
online book