Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Manglende sykefraværsrutiner i butikk
Del artikkelen med venner og kolleger

Manglende rutiner for sykefravær og verneombudsordning gjør at mange av Arbeidstilsynets tilsyn har endt med reaksjoner. HK kaller det en kynisk bransje.

 

Arbeidstilsynet har i år gjennomført 1863 tilsyn i varehandelen og 1372 av dem har endt med pålegg. Totalt har det også blitt 3669 reaksjoner på temaet forebygging og oppfølging av sykefravær.

 

- Dette viser en kynisk bransje som ikke prioriterer dem som jobber der, sier Handel og Kontors rådgiver Stein Kristiansen til FriFagbevegelse.no.

 

- Antall reaksjoner er høyt. Det viser at mange virksomheter fremdeles ikke har etablert de lovpålagte rutinene for sykefraværsoppfølging og at arbeidet med systematisk helse, miljø og sikkerhet må prioriteres høyere, sier direktør i Arbeidstilsynet, Ingrid Finboe Svendsen på Arbeidstilsynets nettsider.

 

Kjedene gjør et bedre arbeid

 

Selv om antall reaksjoner og pålegg kan virke enorme, mener Arbeidstilsynet at de ser at det jobbes mer systematisk med sykefraværsarbeidet i de store kjedene.

 

- Det er positivt at flere av de store kjedene har fått på plass rutiner for oppfølging av sykefravær. Flere har blant annet iverksatt sentral opplæring på landsbasis. Vi er veldig fornøyde med kjedene tar ansvar og bidrar til å spre kunnskapen, sier Finboe Svendsen.

 

HK: Tallene er tydelige

 

Handel og Kontor mener derimot at tallene taler for seg selv og at det ikke går an til å gjemme seg bak dem. Kristiansen ble ikke overrasket over at mange bedrifter overser sykefraværsarbeidet.

 

- Dette er kort og godt en bruk og kast-holdning. Bransjen er kynisk og gjør ingen ting for at de ansatte ikke skal slite seg ut. De legger ikke til rette for å skape arbeidsplasser som kan vare livet ut, sier Stein Kristiansen. Han har selv vært involvert i dette arbeidet i forkant og kjenner dermed tallene godt. Dessverre tror han ikke dette er alt.

 

- Arbeidstilsynet har gjort en fabelaktig innsats, men svakheten er at jobben er gjort på relativt kort tid. Antakelig for kort til at de har kommet skikkelig inn under huden på problemene rundt omkring. Jeg antar at det er verre enn det som er avdekket, sier han.

 

[Les mer i artikkel hos Arbeidstilsynet]

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]

a>
okm

Legg til kommentar

20. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?