Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Lavere vekst
Del artikkelen med venner og kolleger

Statistisk Sentralbyrå skriver i sin pressemelding i dag at veksten i sykefraværet avtar.  I noen sektorer opplever man for første gang på lang tid en nedgang i sykefraværet.   Tallene viser også at sykefraværet går mest ned blant de eldre.

Sykefraværsprosenten økte fra 6,7 til 6,9 prosent fra 4. kvartal 2001 til 4 kvartal 2002.  Sammenligner man disse tallene med 1. kvartal i i 2001 og 2002, ser man at veksten har sunket.  Fra 1. kvartal 2001 til 1. kvartal 2002 økte sykefraværet med 0.4 prosentpoeng, mens det altså økte med 0,2 prosentpoeng når man ser på tilsvarende tall fra 4. kvartal.

- Vi ser at systematisk og målrettet arbeid med sykefraværet virker, og det er spesielt gledelig å se at det er mulig å lykkes i en sektor som er preget av stort arbeidspress og høyt sykefravær, sier sosialminister Ingjerd Schou i en pressemelding.

Helse- og sosialtjenester

Legemeldt sykefravær

Kilde: Statistisk Sentralbyrå

Sykefraværet i helse- og sosialtjenester gikk ned.  Spesielt var nedgang stor blant menn ansatt i denne sektoren, der fraværet gikk ned fra 6,6 prosent til 6,0 prosent.  Blant kvinner gikk det samme tallet ned fra 9,7 til 9,6 prosent.  Helse- og sosialtjenesten har mange ansatte, og veier derfor mye i det totale sykefraværet.

For næringene finansiell tjenesteyting, offentlig administrasjon og undervisning var sykefraværet uendret.

- Spesielt gledelig er nedgangen innenfor helse- og sosialsektoren - en sektor med mange ansatte og tradisjonelt et høyt fraværsnivå, understreker trygdedirektør Arild Sundberg.

Sterkest oppgang i sykefraværet fikk man i bygg- og annleggsvirksomhet, der fraværet økte fra 6,8 til 7,3 prosent.  Også forretningsmessig tjenesteyting opplevde en sterk vekst.  Størst sykefravær har imidlertid ansatte i rengjøringsvirksomheten med et sykefravær på 12,7 prosent.

Eldre mer friske
For arbeidstakere i aldersgruppen 45 – 66 år var økningen i sykefraværet lavere enn gjennomsnittet.  Aldersgruppen 60 – 66 år opplevde en nedgang i sykefraværet. 

- Det er en myte at eldre arbeidstakere har betydelig høyere sykefravær enn resten av arbeidstakerne. I avtalen om et inkluderende arbeidsliv er et av målene å beholde og rekruttere flere eldre arbeidstakere. Disse tallene viser at de eldre er en ressurs for arbeidslivet, sier Schou.

Unge aldersgrupper, og spesielt unge kvinner har et økende sykefravær.  Kvinner i aldersgruppen 25 – 29 år hadde en vekst i sykefraværet på 0,4, sammenlignet med 0,1 prosents økning for kvinner generelt.


[Les mer hos SSB


Legg til kommentar

22. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?