Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Rettferdige bonuser?
Del artikkelen med venner og kolleger

Bonuser blir stadig mer populært i norske bedrifter, det er ikke lenger bare toppledere som nyter godt av bedriftens bonussystemer, stadig flere medarbeidere får en del av sin lønn utbetalt i en eller annen form for bonus. Selv om belønning i form av bonuser griper om seg er utfordringen for mange bedrifter å ha et motiverende og rettferdig bonussystem.

Må oppleves rettferdige
Når bedrifter skal innføre bonussystemer svikter ofte både planlegging og gjennomføring. Og da kan et slikt belønningssystem, hvor målet er å stimulere både ledere og medarbeidere til økt verdiskaping, fort virke mot sin hensikt. Bonusbaserte lønnssystemer må oppleves som rettferdige i hele organisasjonen, hvis de skal skape økt trivsel blant de ansatte og motivere til økt innsats, mener eksperter.

Reiar Ness og Thomas Bjørnstad i PAConsulting Group har i følge Aftenposten følgende grunnleggende forutsetninger for at et bonussystem skal virke:

·          Nivået på bonusen må stå i forhold til bedriftens lønnsomhet. Det betyr i praksis at den blir selvfinansierende og ikke tærer på selskapets økonomiske avkastning.

·          Fordelingen mellom ansatte og ledere må være rimelig og fornuftig. Jo større innvirkning en medarbeider har på bedriftens økonomiske resultat, jo høyere bør bonus-andelen av lønnen være.

·          Opptjeningen bør være langsiktig, slik at bonussystemet ikke oppmuntrer ledelsen til kjappe kostnadskutt og andre kortsiktige tiltak for å øke sin egen godtgjørelse. Jo høyere opp i organisasjonen en medarbeider er, jo mer langsiktig bør opptjeningen være.

Mye ugagn
NHO krevde økt bruk av bonus eller resultatlønn ved siste lønnsoppgjør, men ikke alle er like positive til dette.
-            Resultatlønn kan gjøre utrolig mye ugagn hvis den innføres på feil nivå i en bedrift. Et slikt lønnssystem bør bare brukes på avdelings- eller prosjektnivå. Individuelle tillegg bør aldri gis. Det kan forsure arbeidsmiljøet og føre til konkurranse mellom de ansatte, mener BI-professor Tom Colbjørnsen.
Ny forskning viser også at individuell avlønning og bonusordninger kan skape misfornøyde og lite motiverte medarbeidere. Flere forskere stiller spørsmål ved hvor heldig et resultatbasert lønningssystem er - både for arbeidsmiljøet og for innsatsen.

Skeptiske i Sverige
I Sverige viser en undersøkelse fra det svenske Arbeidslivsinstituttet at arbeidstakere er svært skeptiske til individuell avlønning.
-           Det er lite som tyder på at individuell avlønning og belønningssystemer gir ønsket effekt i form av motivasjon og bedre resultater, sier forsker Tommy Nilsson, i det svenske Arbeidslivsinstituttet.
Han har blant annet undersøkt hvordan ABBs metallarbeidere ser på det individuelle lønnssystemet.
-            Akkordsystemet ved enkel produksjon kan ha noe for seg. Men så snart det dreier seg om kompliserte arbeidsoppgaver og samarbeid mellom flere individer, kan belønningssystemene bli direkte kontraproduktive, mener Nilsson.

Relevant også her
Forsker Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet her i landet tror resultatene fra den svenske undersøkelsen er representativ også for norske arbeidstakere. Han sier til Dagbladet at forholdet til arbeidskolleger, arbeidsmengde og variasjon i jobben har større betydning enn lønn.
-           Lønn alene avgjør ikke motivasjonen. Folk er mer sammensatte enn som så. Derfor bør lønnssystemet være enkelt og gjennomsiktig. Få faktorer bør bidra til forskjeller i lønnen, og det må da dreie seg om utdanning, ansiennitet, erfaring og etterspørsel, ikke prestasjoner, mener Grimsmo.

Topplederne moderer seg
I media de


Legg til kommentar

22. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?