Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Arbeidslivet i Norden
Del artikkelen med venner og kolleger

Norge har med sitt Inkluderende Arbeidsliv tatt et langt steg for et bedre arbeidsliv, men også nabolandene arbeider med lignende.  I Danmark har man med sitt ”rummelige arbejdsmarked” satt fokus på å integrere alle mennesker i arbeidslivet.  Også Sverige og Finland ser på tiltak for et sunnere arbeidsliv.

Inkluderende Arbeidsliv i Sverige?
Spesielt i Sverige har man opplevd en sterk vekst i sykefraværet de siste årene.  Dette førte til at regjeringen, arbeidstakernes hovedorganisasjoner og næringslivet for snart ett år siden gikk i samtaler for å finne løsninger.  I disse dager har regjeringen i Sverige kommet med ett forslag til en ny arbeidsmarkeds proposisjon, som inneholder konkrete tiltak for å styrke arbeidstakerens rettigheter.  Regjeringen blir kritisert for å kjøre med dobbelt spor; først inviterer man næringslivet med i samtaler og planer for et bedre arbeidsliv, før man alene legger fram egne planer og løsninger på problemet for Riksdagen.

I den svenske regjeringen sitt forslag legges det stor vekt på integrering av innvandrere i arbeidslivet, og en bedre sykemeldingsordning som gir større fleksibilitet og som setter fokus på mulighetene.
-           Jeg vil unngå den passiviseringen som langtidssykemeldinger ofte innebærer og vise at det er arbeidslinjen som gjelder.  Fokus ligger på arbeidsmuligheter, ikke begrensninger, som individet har og hvordan vi kan bruke den best.  Heltidssykemelding er ikke den beste løsningen.  Deltidssykemelding kan ofte være et bedre alternativ, sier arbeidslivsminister Hans Karlsson.

Økonomiske virkemidler vil bli brukt, ved at man gir bedriftene en høyere andel av kostnadene ved sykefravær.  Samtidig ønsker regjeringen å sette ned arbeidsgiveravgiften.  På den måten mener man at bedrifter med et sunt og godt miljø vil tjene på det nye forslaget.

Full sysselsetting i Finland
I motsetning til andre nordiske land har sysselsettingen i Finland økt de seneste årene.  Arbeidsgruppen Arbetskraft 2020 sier i sin konklusjon at full sysselsetting er mulig i Finland innen år 2020.  For å oppnå dette må man fokusere på kompetanseutvikling for å være på høyde med konkuranse fra utlandet, og man må satse på lavproduktive yrker for å utnytte alle arbeidstakeres arbeidskraft.

Seniorpolitikk har fått mye oppmerksomhet i Finland.  Tidligere ble eldre arbeidstakere satt på sidelinjen før man var fylt 60, fordi staten alene dekket pensjonskostnadene.  Ved å legge mye av utgiftene ved tidligpensjonering hos bedriftene, har den reelle pensjonsalderen i Finland økt betraktelig de siste årene.

Danmark - Det rummelige arbejdsmarked
Arbejdsmarkedsstyrelsen i Danmark venter en sterk økning i arbeidsledigheten i første kvartal 2003.  Arbeidsledigheten har de siste årene vært stabil i Danmark. 

Også i Danmark ser man på integrasjon av mindre grupper i arbeidslivet som et viktig tiltak for et bedre arbeidsliv.  ”Det rummelige arbejdsmarked” heter visjonen om et arbeidsliv der personer med nedsatt funksjonsevne får muligheten til å bruke deres evner til å delta i arbeidslivet.
Det rummelige arbejdsmarkedet tar spesielt sikte på to grupper:

-                      Ansatte som på grunn av sykdom eller alder kan bli oppsagt
-                      (19.3 2003)


Legg til kommentar

04. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?