Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


- Krev overtidsbetaling for deltidsjobbing
Del artikkelen med venner og kolleger

Forsker Nina Amble ved Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) har gjennom en studie sett på deltidsarbeidets vesen. Nå foreslår Karin Andersen i SV at deltidsarbeidere som jobber ekstra skal ta seg overtidsbetalt for å unngå for mange prosentstillinger.

- Om lag 50 prosent av dem som er ansatt i deltidsstillinger i helse- og omsorgssektoren, jobber ekstra til enhver tid, sier forsker Nina Amble ved Arbeidsforskningsinstituttet i et intervju med Dagbladet.

43,6 prosent av sysselsatte kvinner jobber deltid, mot 12,6 prosent av arbeidende menn. Forskning viser at mange kvinner i deltidsstillinger, jobber mer enn hva stillingsbrøken skulle tilsi. 

Kommuner og helseforetak er blant de som benytter prosentstillinger for enklere å kunne prioritere arbeidskraft ved behov. Dette fører til at flere som er i deltidsarbeid likevel blir bedt om å jobbe ekstra. 

- Vi kan si at kommunene og helseforetakene legger opp til å ha mange brøkstillinger for å unngå overtid og lettere fylle huller i vaktlistene, sier Amble.

SV ønsker overtidsbetaling 

- De fleste som går i disse stillingene, taper i lønn og pensjon, og er nødt til å jobbe ekstravakter for å få endene til å møtes. Det er på høy tid å gjøre noe med dette, sier Karin Andersen, som representerer SV i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Hun roser LO-leder Roar Flåthen som ønsker å sette ufrivillig overtid på dagsorden. Selv foreslår hun å innføre overtidsbetaling av alle ekstravakter som deltidsansatte blir bedt om å jobbe for å unngå alle prosentstillingene.

- En slik ordning ville gjort det veldig ulønnsomt for arbeidsgiver å operere med mange små brøkstillinger, sier hun.

Også Nina Amble støtter tiltaket og mener det vil bidra til å organisere arbeidet bedre.

- Mange av dem som jobber såkalt frivillig deltid, gjør det fordi arbeidet er så dårlig organisert. Ved å organisere arbeidet bedre, vil flere kunne jobbe heltid, sier Amble.  

Ikke alle ønsker heltid 

Mange som arbeider turnus og skift setter pris på den fleksibiliteten det kan gi, og vil derfor uansett ikke ønske en fast heltidsjobb. Dette bekreftes av KS-leder Halvdan Skard som sier kommunene jobber for å få flere til å si ja til heltid.
- Men det er lettere sagt enn gjort. Mange ønsker ikke å jobbe fullt, sier han.

[Les hele artikkelen hos Dagbladet.no]
[Les pressemelding fra AFI]


Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?