Likestilling gir bedre livskvalitet
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Lønnsforskjellene mellom menn og kvinner endres først når barna kommer. Med lengre pappapermisjon kan forskjellene reduseres og undersøkelsen ”Likestilling og livskvalitet 2007” gjort av AFI konkluderer at likestilling øker livskvaliteten og sikrer bedre og mer stabile parforhold.
– Vi er i verdenstoppen i å kombinere familie og jobb. Sammen med de andre nordiske landene er Norge et foregangsland internasjonalt i å stimulere til å få mødre ut i yrkeslivet og fedre inn i familien. I andre europeiske land har man fokusert mer ensidig på å få kvinnene ut i arbeid, sier professor i sosiologi Anne Lise Ellingsæter ved Universitetet i Oslo til Dagsavisen.
Tall fra NAV viser at menn tar ut 7 uker pappapermisjon. Det er en uke mer enn fedrekvoten. Utviklingen de siste årene har gått mot lengre pappapermer og andelen som er forbeholdt far øker stadig.
Mødre ut i jobb
Forholdene er lagt godt til rette i Norge for at mødre skal tilbake i jobb og fortsette sin arbeidskarriere. Sammenlignet med andre land er vi foreldre i Norge privilegerte. Den nordiske modellen med to lønnstakere og to omsorgsarbeidere i familien er knapt mulig i andre land.
– Mange andre land har de samme elementene som Norge, men det er helheten av velferdstiltak som gjør at balansen mellom jobb og familie fungerer så godt her, sier Ellingsæter.
Med relativt billige barnehageplasser og gode permisjonsordninger er velferdssystemet god tilrettelagt foreldrene.
Likestilling gir bedre livskvalitet
Likestilling fører også til bedre og mer stabile parforhold og høyere livskvalitet, ifølge undersøkelsen «Likestilling og livskvalitet 2007» som Nordisk institutt for kvinne- og kjønnsforskning og Arbeidsforskningsinstituttet står bak.
Undersøkelsen danner grunnlaget for Stortingsmeldingen ”Om menn, mannsroller og likestilling” som tar for seg ulike sider ved menns liv og livsvilkår og understreker nok en gang nødvendigheten av å involvere menn i likestillingsarbeidet i Norge.
(9.1 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|