Fokus på sikkerhet gir færre ulykker
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Et dansk forskningsprosjekt konkluderer med at det blir færre arbeidsulykker når ledelsen snakker om sikkerhet med sine medarbeidere. Allikevel dreier kun en av ti samtaler seg om sikkerhet.
Bedre sikkerhet og færre ulykker på byggeplasser, i industri og i godstransportbransjen kan oppnås ved at ledelsen snakker direkte med sine medarbeidere om sikkerhet i det daglige. Det slår forskningsprosjektet FAIS utført av Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) og Arbejdsmedicinsk Klinik Herning fast.
FAIS står for forebyggelse av alvorlige arbeidsulykker gjennom intervensjon i sikkerhet og sikkerhetskultur, og omfatter fem delprosjekter. To av disse er prosjekter innenfor bygg- og anlegg, godstransport og industri.
Kun 1 av 10 samtaler om sikkerhet
Selv om sikkerhet var relativt høyt prioritert blant de deltakende bedriftene i undersøkelsen handlet det store flertall av samtaler om virksomhetens produksjon. Kun 1 av 10 samtaler mellom ledelse og medarbeidere på for eksempel en byggeplass handlet om sikkerhet.
Mellomleder med viktig rolle
Selv om sikkerhet kan være høyt prioritert blant ledelsens og i bedriftens mål er det i den daglige samtalen at man ser sikkerhet i praksis. Mellomlederne spiller derfor en viktig rolle i forhold til å få satt sikkerhet på dagsorden i det daglige arbeid og slik få omsatt ord til handling.
3 farlig bransjer undersøkt
FAIS-prosjektet har sett på 3 farlige bransjer som i følge det danske Arbejdstilsynet har en høy forekomst av arbeidsulykker. De tre bransjene er:
- Bygg og anlegg: Medarbeidere arbeider på midlertidige arbeidsplasser der risikosituasjonene ofte endrer seg.
- Godstransport: Medarbeiderne arbeider alene på skiftende arbeidssteder og står derfor ofte overfor nye risikosituasjoner.
- Industri: Medarbeiderne arbeider relativt fast på samme arbeidsplass og står derfor overfor de samme risikosituasjonene.
Spesielle resultater for de tre bransjene er presentert på NFA sine nettsider, se link under.
(9.1 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|