Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Innvandrere tjener like mye som nordmenn
Del artikkelen med venner og kolleger

En doktoravhandling viser at innvandrere med samme type utdanning og like lang erfaring i arbeidslivet tjener det samme som nordmenn uten innvandrerbakgrunn. Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen mener tallene er gledelige. 

– Dette er positive og interessante funn sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen om konklusjonene i ny doktoravhandling.
 
Doktoravhandlingen er gjort avTaryn Ann Galloway. I sin doktoravhandling ser hun blant annet på lønnsutvikling blant innvandrere fra Tyrkia, Pakistan, Vietnam og Sri Lanka som kom til Norge etter at de var fylt 16 år.
 
Utfordrer tidligere forskning

Tidligere forskning på økonomisk integrering av innvandrere har vektlagt alder og lengden på botid i Norge som mål på relevant erfaring i forhold til lønn. Den har vist at innvandrere tjener betydelig mindre enn nordmenn også mange år etter ankomst til Norge. I noen sammenhenger er dette blitt tolket som mindre vellykket integrering.
 
– Arbeidslivet er den viktigste arenaen for integrering. Samtidig vet vi at mange innvandrere opplever vanskeligheter med å komme inn i arbeidslivet. Det er også viktig at innvandrere ikke stagnerer lønnsmessig når de først har fått seg arbeid. Det er derfor gledelig at ny forskning viser et mer positivt bilde av lønnsutviklingen for innvandrere som har kommet i arbeid enn det som tidligere er kommet frem, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen.
 
Vektlegger arbeidserfaring i Norge

Galloway ser i sin forskning bort fra lengden på botid, fordi mange innvandrere opplever kortere eller lengre perioder utenfor arbeidsmarkedet, særlig de første årene i landet. I stedet vektlegger hun lengden på arbeidserfaring i Norge fordi dette gir mest avkastning i forhold til lønn. I tillegg justerer Galloway for seleksjon, det vil si at det tas hensyn til innvandrere som ikke er på arbeidsmarkedet og derfor ikke er registrert med lønn.
 
– Deltakelse i arbeidslivet er viktig både for den enkelte og for samfunnet, og innvandrerbefolkningen representerer en ressurs som Norge hittil ikke fullt ut har klart å benytte seg av, avslutter statsråden.
 

Legg til kommentar

24. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?