Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Alkoholisme på arbeidsplassen
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidstakere som opplever at en kollega har rusproblemer opplever ofte vanskeligheter med å ta tak i det. Hos Hydro har de en egen rusmiddelpolicy og de oppfordrer sine ledere til å ta den vanskelige samtalen for å sikre at et rusproblem fanges opp tidlig.
 
Flere undersøkelser de siste årene konkluderer med at alkoholbruk i samfunnet er økende. Som en følge av at jobb og privat i større grad overlapper hverandre gjelder dette også med alkohol i tilknytning til jobb. Derfor opplever flere at sine arbeidskolleger har et rusproblem.
 
Forskjell på menn og kvinner
 
I følge en doktoravhandling gjort av Hildegunn Sagvaag ved Universitetet i Stavanger er det store forskjeller i hvorfor og hvordan menn og kvinner misbruker alkohol.  Kvinnene hadde ofte store omsorgsoppgaver privat i tillegg til omsorgsansvar på jobb. De drakk for å holde ut. Mennene brukte alkohol først og fremst på reiser og når de skulle etablere kontakt med forretningsforbindelser. Og de benyttet anledningene stadig flittigere. 
 
De fleste kvinnene hadde tradisjonelle kvinneyrker, mens de fleste mennene hadde utadrettede jobber med reising og utstrakt relasjonsbygging til forretningsforbindelser.
 
Hydro: Arena for å ta tak i rusproblemer
 
Hydro har en egen rusmiddelpolicy som gir bestemmelser for hver enkelt medarbeider: Generelt skal alle ansatte være edru, rusfrie og skikket for arbeid i all sin virksomhet på vegne av Hydro. Og det er ikke tillatt å bruke, fremby eller være påvirket av alkohol på arbeidsplassen.
 
- Jobben kan være en svært god arena for å kunne ta tak i et rusproblem. Arbeidskolleger som bryr seg kan være gull verdt. En leder som ikke utsetter ”den nødvendige samtalen” kan gjøre en stor forskjell.Får vi på plass en AKAN-avtale med en medarbeider, kan personkontakten som oppnevnes være en svært verdifull medspiller, sierAlf Moen, hovedverneombud ved Hydros metallverk i Sunndal.
 
Han har selv jobbet 30 år hos Hydro og har de siste 10 årene vært med i bedriftens AKAN-utvalg. Selv mener han at arbeidet er mer krevende nå enn tidligere.
 
- Vi både lykkes og mislykkes. Vi mislykkes når det er nødvendig å avskjedige en medarbeider. Det skjer – men alltid etter grundig vurdering og god dokumentasjon av de tiltak som har vært satt inn. Etter min mening er vi likevel høyt på banen med dette arbeidet når vi opplever at medarbeidere selv tar initiativ til en såkalt AKAN-avtale. Også det skjer.
 

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?