Kommer an på størrelsen
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Jo mindre bedriften er jo lavere er sykefraværet. Det legemeldte sykefraværet er betydelig mindre i små enn store bedrifter, og ligger betydelig under gjennomsnittet for privat og offentlig sektor, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå. Med andre ord så er det størrelsen det kommer an på.
Lavere arbeidsgiveravgift
Mindre arbeidsplasser er mindre sykdomsskapende. Blant annet gir de små bedriftene større muligheter for å bygge opp gode sosiale miljøer. Det legeanmeldte sykefraværet utgjorde 6,1 prosent i bedrifter med under fem ansatte og 6,3 prosent i bedrifter med under 10 ansatte. I bedrifter med over 100 ansatte har man hele sju prosent sykefravær, ifølge Statistisk sentralbyrås sykefraværsstatistikk.
- Tallene tyder på at mindre bedrifter subsidierer det trygdefinansierte sykefraværet i større bedrifter og i offentlig sektor. Dette finner vi urimelig, og er nok et element som støtter opp under Bedriftsforbundets krav om lavere arbeidsgiveravgift for de minste bedriftene. Dette vil lette byrdene til disse bedriftene, som samtidig er mest arbeidsintensive, sier Tom Bolstad, administrerende direktør i Bedriftsforbundet.
Større trivsel
Bolstad tror det er flere grunner til ulikhetene i sykefraværet og han er ikke overrasket over at sykefraværet er lavere i små enn i store bedrifter
- I mindre bedrifter har den enkelte arbeidstager en nøkkelrolle i den daglige driften. Dette medfører ansvar, tilhørlighet og trivsel. Undersøkelser viser større trivsel blant ansatte på små enn store arbeidsplasser, sier han
Han tror også mindre arbeidsplasser gir en høyere lojalitet overfor kolleger og arbeidsgiver.
- Og så er det vel ikke til å komme bort ifra at trivselen ofte er høyere på mindre arbeidsplasser, sier Bolstad. Han er sjef for forbundet som organiserer 3.500 små og mellomstore norske bedrifter med under 100 ansatte. Småbedrifter med under 10 sysselsatte utgjør over 90 prosent av antall bedrifter her i landet, mens 80 prosent har under fem sysselsatte.
Arbeidsmiljøet avgjør
- Det er enklere å få til et godt sosial arbeidsmiljø i mindre bedrifter enn i store, sier psykolog Asbjørn Grimsmo, forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet. Han mener det er arbeidsmiljøet og ikke bedriftsstørrelsen som har betydning for sykefraværet.
- Det er ikke størrelsen på bedriften som gir sykefraværet. Det er andre viktige arbeidsmiljøfaktorer som har påvirkning på sykefraværet, sier Grimsmo, som nevner det fysiske arbeidsmiljøet, støy og støv, og det ergonomiske arbeidsmiljøet, arbeidsstillinger og statisk belastende arbeid, som faktorer som påvirker de ansatte. Men det viktigste er at små bedrifter har større muligheter for å bygge opp gode sosiale miljøer.
- Konflikter og mobbing er en av de tingene som lettere forekommer i de store bedriftene, sier Grimsmo.
Sterkere tiltak
Det legemeldte sykefraværet fortsatte å øke fra 6,7 til 6,9 prosent fra 4. kvartal 2001 til 4. kvartal 2002, ifølge SSBs tall. Bolstad mener at fraværet ligger altfor høyt og det må settes inn nye og sterkere tiltak for å få sykefraværet ned når avtalen om et inkluderende arbeidsliv vurderes senere på året.
- Bedriftsforbundet mener at det må lønne seg å gå på jobb. Dette forutsetter en form for egenadel ved fravær, slik som ved andre velferdsgoder. Alle gratisordninger fører til overforbruk. Sykefraværet innebærer store direkte kostnader for bedriftene og samfunnet, i tillegg til produksjonstapet som følger av at vel 120 000 årsverk går tapt ved sykdom. De direkte kostnadene og produksjonstapet setter hele vårt velferdssystem i fare, avslutter Bolstad.
a>
x;>