Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Veiledning for databruk i bedriften
Del artikkelen med venner og kolleger

NHO har laget en ny datadisiplininstruks som skal hjelpe arbeidsgivere og arbeidstakere med gode rutiner etter endringene som trådte i kraft 1. mars.

1. mars trådte de nye reglene for arbeidsgivers rett til innsyn i ansattes e-post i kraft. Hensikten med regelendringene er å gjøre det klarere når arbeidsgiver har rett til innsyn, men det gis ingen veiledning for arbeidstakers bruk av arbeidsgivers datasystemer. 

- Et hovedpunkt i enhver bedrift må være å ha et godt tillitsforhold, det er jo selve drivkraften mellom arbeidsgiver og arbeidstaker. I denne typen saker er god informasjon både begynnelsen og slutten på hele diskusjonen, sier avdelingsdirektør for arbeidsrett i NHO, advokat Nina Melsom. 

Klare retningslinjer viktig 

Med enkle og klare retningslinjer ønsker NHO å hjelpe arbeidsgivere og arbeidstakere å unngå konflikter om bruk av data. 

- Det sier seg selv at man kan komme opp i noen vanskelige situasjoner fra tid til annen. Og nettopp derfor har vi utarbeidet en datadisiplininstruks som regulerer alt dette, altså en form for trafikkregler ved nettbruk på jobb, fortsetter hun. 

Følger Datatilsynets anbefaling 

NHO har oppdatert sitt eksempel på datadisiplininstruks for egne ansatte der det er tatt høyde for de endringer som er innført i personopplysningsforskriften.  

- Denne anbefaler vi våre medlemsbedrifter å ta utgangspunkt i når de utarbeidet sin egen instruks. Vi kan hjelpe til med hvordan det skal skje – instruksen må tilpasses bedriftenes/arbeidsgivers individuelle behov, sier Melsom.


Datatilsynet har anbefalt at bedrifter utarbeider instrukser og policydokument som regulerer de ansattes bruk av e-post og tilgang til og bruk av data.
 

- Vi gjør oppmerksom på at dersom arbeidsgiver beslutter å utarbeide en datadisiplininstruks, er det viktig at arbeidstakerne gjøres godt kjent med den. I tillegg til muntlig informasjon bør instruksen innarbeides i arbeidsreglementet, samt følge med som vedlegg til ansettelsesavtalen. 

[Les pressemelding fra NHO]
[Last ned eksempel på datadisiplininstruks] (PDF)
[Last ned eksempel på datadisiplininstruks] (Word)


Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?