Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vanskelige tider for industrien
Del artikkelen med venner og kolleger

Statistisk Sentralbyrå har i sin siste Arbeidskraftundersøkelse ny tall som viser en fortsatt nedgang for antall sysselsatte i industrien her i landet.  Sysselsettingen generelt går også ned, men ikke så dramatisk som i industrien.  Arbeidsminister Victor Norman kan ikke love bedre tider for industriansatte, og råder arbeidsledige til å omskolere seg.

-           Mange av dem vil aldri få tilbake jobben sin i industrien. De virksomhetene som nå flytter ut av Norge, mange tradisjonelle industribedrifter, er tapt for alltid. En hel del industriarbeidere vil aldri få tilbake jobben sin, sier arbeidsminister Victor Norman til VG.

Statistisk Sentralbyrå (SSB), LO og Norges Bank spår alle at ledigheten vil fortsette å øke.  Et usikkert verdensmarked gjør at de fleste er pessimistiske for den nærmeste framtiden.  LO ser for seg at hele 140 000 kan være arbeidsløse ved utgangen av dette året.  SSB og Norges Bank tror at tallet vil være så vidt over 100 000.

Tall fra SSB
Den siste Arbeidskraftundersøkelsen viser at antall sysselsatte har det siste året holdt seg på et jevnt nivå.  Mens vi i Norge hadde en sterk vekst i antall sysselsatte fram til 1999, har denne veksten bremset opp, og i 2002 var sysselsettingen tilnærmet lik flat.  Den sesongjusterte arbeidsledigheten i Norge økte fra 4,0 prosent i oktober 2002 til 4,1 prosent i januar 2003.

Verst har utviklingen vært i industrien der det siden 1981 har blitt 90 000 færre arbeidsplasser.  Sterk konkurranse fra utlandet har ført til mange konkurser og nedleggelser av industri i Norge.  Og, arbeidsministeren har flere ganger sagt at Norge må satse på høyteknologisk industri.  Tradisjonell industri og arbeidskrevende næringer har ikke levedyktige konkurransevilkår i Norge.

Revidert nasjonalbudsjett
Ved å bruke mer av oljepengene i revidert nasjonalbudsjett vil kunne skape et større trykk i norsk næringsliv.  Men, det kan og presse kronekurs og renten opp.  Regjeringen har blitt beskyldt av opposisjonen i å bruke den økende arbeidsledigheten for å få en lavere rente.  Denne strategien følger nå også Arbeiderpartiets leder, Jens Stoltenberg opp om:
-           Jeg tror ikke revidert nasjonalbudsjett er tidspunktet for å bruke mer oljepenger, slik den økonomiske situasjonen ser ut i dag.  Pengepolitikken må få virke, slik at rentene og kronekursen blir varig lavere. Det virker best overfor industrien der problemene er størst., sier han i et intervju med Aftenposten.

Selv om han holder døren på gløtt for mer bruk av oljepenger hvis arbeidsledigheten fortsetter å øke, understreker han at det må brukes forskjellige midler ettersom hvor økningen skjer.  En økt ledighet i industrien vil ikke tjenes med en økt bruk av offentlige midler.  En slik økning vil legge press på krona, noe som vil gjøre tidene enda vanskeligere for en industri som er avhengig av eksport.

 

[Se Arbeidskraftundersøkelsen hos SSB]
[Les artikkel i VG]
[Les artikkel i Aftenposten]

title>

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?