Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mestring utsetter pensjonisttilværelsen
Del artikkelen med venner og kolleger

Å sende ansatte på kurs, holder ikke for å beholde pensjonister i arbeid. Men hvis kompetansen verdsettes i arbeidet, minker sjansen for pensjonering.

Muligheten for kompetanseheving gjennom kurs-, etter- og videreutdanning er alene ikke nok til å motivere personer som står på grensen til å pensjonere seg, til å holde på jobben. Det viser en rapport fra Fafo kalt ”Hvordan kan kompetanse bidra til å holde fok i arbeid?”, skriver Frifagbevegelse.no.
 
- Når folk skal si hvorfor de ønsker å gå av tidlig, er det andre forhold enn kompetanse som blir nevnt. Likevel ser vi at kompetanse spiller inn på flere måter, sier Fafo-forsker Anna Hagen til nettstedet. Hun har sammen med Fafo-forsker Marjan Nadim utarbeidet rapporten.
 
Så mange som 1850 Fagforbund-medlemmer ble spurt om hvordan kompetanse og kompetanseutvikling kunne forhindre dem fra å ta ut pensjon.
 
Mestring og trivsel
 
Det viste seg at en kombinasjon av mestring og trivsel i jobben, var det de fleste (98 %) søkte. Videre svarte 84 % at det å føle seg verdsatt og sett av nærmeste leder er en faktor som vektlegges.
 
Færre enn 50 % nevnte muligheten for etterutdanning og kurs som avgjørende for hvorvidt de ville stå lengre i jobben.
 
Trekkplastrene er familie og fritid
 
Familie; god tid til barn og barnebarn trekker folk til pensjonstilværelsen. Mange mener de også har et ønske om å få mer fritid.
 
Utfordringen framover blir å bruke kompetanseutvikling på en måte som synliggjør hva folk har lært gjennom et langt yrkesliv og som bygger på realkompetanse som en ressurs i arbeidslivet.
 
- Det handler om noe annet enn å sende folk på kurs, understreker Fafo-forskerne.
 
- Om arbeidsgivere legger vekt på realkompetanse slik at man opplever å bli sett og verdsatt, så kan kompetanse være et bidrag til at man ønsker å stå i jobb lenger.
 
Å se sammenhengen mellom kompetanseutvikling og hvordan jobben utformes, er poenget her. Det mener Fafo-forsker Hagen:
 
- Det hjelper lite å gå på kurs for å lære hvordan man skal løfte to sammen, hvis man er alene om å løfte når man kommer tilbake på jobb.
 

Legg til kommentar

19. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?